All Stories

Elsősegély gyakorlat 2020

2020eu12020. 02. 01-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barlangi Mentőszolgálat számára alapfokú elsősegélynyújtás gyakorlat az elsosegely.hu (Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány) által.

Ezeknek a gyakorlatoknak az alapvető célja, hogy barlangi mentőink mind civilként, mind pedig a mentések alkalmával segélynyújtóként tisztában legyenek az alapfokú elsősegélynyújtás korszerű irányelveivel, szempontjaival, továbbá gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek egy-egy sérülés ellátásának mikéntjével.

A mostani gyakorlaton 21 fő vett rész, közülük 15 fő a Barlangi Mentőszolgálat, továbbá 2 fő a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) egységének tagjai, további 4 fő pedig vendégként volt jelen.

Véradás harmadszor

2020veradas12020.01.31-én immáron harmadik alkalommal, a megszokott helyen Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében szervezett véradást a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

A véradás résztvevőinek a regisztrációját a kiállító teremben bonyolították le, ahol a háttérben a „Szomjas vagyok, de NEM vérszomjas” és a „deNEvérségek” feliratok fogadtak ráhangolódásként.

Az idei mérleg röviden: 27 fő véradó x 4,5 dl levett vér = 12 liter vér (2,5 felnőtt embernyi).

A harmadszor megszervezett véradást legfőképpen a barlangászok, barlangi mentősök valamint a helyszínt is biztosító Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai körében hirdettük meg és facebook-on is vártuk a jelentkezőket. Idén a 33 fő regisztrált résztvevőből 27 fő adhatott vért, közülük 3 fő volt új véradó, akik külön oklevelet kapnak, hogy érezzék súlyát, milyen nemes célt támogatnak és ha tehetik, tartsák meg jó szokásukat és legközelebb is jöjjenek el.

2. helyezett a HUNOR csapata barlangi mentők részvételével a rangos kötéltechnikai mentő világversenyen

2019grimp1Belgiumban, a gyönyörű Namur városában rendezik meg évről évre a Grimpday-t, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai mentő versenyét. Korábban 2011-ben volt magyar részvétel, ahol a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) tagságából Horváth Richárd és Császár Csaba a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság csapatát erősítették.

Az idei versenyen a HUNOR csapata is versenyezhetett Magyarországról, akik a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt alakult, speciális helyzetekben bevethető hivatásos nehéz kutató-mentők.

Az induló csapat tagjai közül 4 fő civilben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat aktív tagjai. A versenyen 4 kontinens 13 országának 30 mentőcsapata mérkőzött meg, ezért a csapattagok igen nagy megtiszteltetésnek érezték a részvételt.

Részvétel az Ultrabalaton futóversenyen

2019ultrabalatonIdén 2019.05.11-12-én rendezték meg a 13. Ultrabalatont, melyen egy 4 fős csapattal indultunk. Sass Lajos, Huber Kilián, Kunisch Péter és Gonda Péter futottak a BMSz színeiben. A csapat pihenését idén egy sofőr, Kiss Zoltán segítette szintén a mentőszolgálatból. Az időjárás elég szeszélyes volt, a hajnali 3-4 C fok hőmérsékletet  25 fokos hőség váltotta fel, majd éjszaka egy kiadós viharban kellett befejezni a 220 km-es távot. A csapat első embere szombaton 6:35-kor indult, a befutó pedig vasárnap hajnalban 2:31-kor történt meg.

Kellően elfáradva kisebb görcsökkel és gyomorrontással takított verseny volt melyen a kategóriájában 86 férfi csapatból 19ó 56 perc 2 mp-es idővel a 19. helyen, összetettben pedig 1500-ból a 214. helyet végzett a csapat! Gratulálunk, nagyok vagytok!

Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben 2019. 04. 28.

2019foldnap1Az idei év sem múlhatott el anélkül, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park sok-sok civil szervezettel közösen ne ünnepelje meg a Föld Napját a szabadba csalogatva kicsiket-nagyokat. Mi sem maradhattunk ki a forgatagból! Szokás szerint már szombaton délután előkészítettük a barlangi mentési bemutatót a kőfejtőben, ahol a Pál-völgyi-barlangba látogatók a kijáraton kiérve extra látnivalóként kíváncsian kémlelték az eget.

Vasárnap szerencsére ennél sokkal több érdeklődő kísérte a hordágyat, mert a reggeli ijesztgetések ellenére az „időjárás felelősök” pontosan a rendezvény végéig tartottak ki eső nélkül. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat együttműködve idén is biztosította a gyerekeknek a lehetőséget, hogy falat mászhassanak és fára másszanak kötélen barlangász technikával, köszönhetően a lelkes barlangász önkénteseknek.

Ismét véradást szervezett a BMSz

2018veradas2018.november 30.-án második alkalommal szerveztük meg a véradást. Az eredmény nagyon röviden:

34 fő véradó X 4,5 dl levett vér = 15,3 liter vér (3 embernyi).

Így tudtunk KÖZÖSEN segíteni azokon, akik nehéz helyzetbe kerültek! Köszönjük a részvételt mindenkinek, jövőre ugyanitt!

Akinek ez nem elég nekik bővebben: Idén 36 regisztrált résztvevőből 34-en tudtak vért adni. Közülük 5 fő volt új véradó, őket külön regisztrálják, mert fontosnak tartják, hogy akiknek még nincs ilyen téren tapasztalata eljöttek és vélhetőleg vissza is térnek, ha minden rendben zajlik, azaz bekerülnek a rendszerbe.

Keresés