Közös gyakorlatot tartottak a barlangi mentők

Felhúzás egy aknában2012. május 18-20. között a Bükk-hegységben közös gyakorlatot tartott a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete (BMÉE), a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat (BBMSZ) és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ).

Péntek este érkeztek a résztvevők az ország különböző pontjairól Létrás-tetőre. A gyakorlat célja egy feltételezett sérült ellátása és felszínre szállítása a barlang Nyugati-ágának végpontja közeléből. Szombat reggel kilenc óra előtt szálltak le az első mentőcsapatok a barlangba, a hordágy szállítását végig orvoscsoport kísérte. Kiépült a telefon-összeköttetés is a felszín és a mentőcsapatok között, igaz, csak a mentés második felére, mert a technika ördöge közbeszólt.

A mentés három szakaszát a három mentőszervezet egy-egy csoportvezetője irányította: Piri Attila, Bátori Károly valamint Németh Zsolt.

A barlang horizontális alsó szakaszán dolgozó mentőket a Három aranyásó termében teljesen leváltotta a második csoport, akik a bejárat alatti, mintegy 130 méteres mélységbe lenyúló vertikális aknasorban kötélpályák segítségével húzták fel a hordágyat.

A nagyszabású akció végén este nyolc órakor érkezett a felszínre a "sérült", utána közös vacsora és reggeli lángossütés után értékelés és felszerelés-karbantartás zárta a programot.

A gyakorlaton 87 fő vett részt, igaz, ebben a felszíni kiszolgálók és a tartalékban a bejáratnál várakozók is benne foglaltatnak. Nagyon örülünk annak, hogy sikerült egy közös, jó hangulatú gyakorlatot tartani a hazai barlangi mentőknek.

A szintes ágbanSzállítás a víz felett

 
A barlangban mozgóképfelvétel készült, melyet az utómunkálatokat követően közzé fogunk tenni. A közös vacsorát Horváth Gabi, Papp Anikó, Bolvári Ági, Eötvös Nóra, Sági Adrienn és Kosztolányi Kata készítette, a reggeli lángos Szabó Miki keze munkáját dícsérte. A nagy mennyiségű felszerelés helyszínre szállítását Egerland Zoltán biztosította.
 
A felszíni vezetési pontKészül a reggeli lángos

 

 
A fotókat Adamkó Péter, Kunisch Péter, Marjai János (MTI) és Maucha Gergely készítették.

 

Keresés