Barlangi Mentős programok a 2015-ös Föld Napján a MagNet Bank támogatásával

2015foldnap1A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a II. Kerületi Önkormányzat idén tízedik éve, hogy közösen megrendezték a Föld napja rendezvényt a Pál-völgyi kőfejtőben április 19-én vasárnap. Egész nap ügyességi játékok kipróbálására volt lehetőségük a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, minden korosztályra sok érdekes látnivaló várt.

A pontgyűjtő vetélkedő állomásain a feladatokat civil szervezetek és a nemzeti park hivatásos zöld társszervezetei adták. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat idén is szívesen képviseltette magát a rendezvényen immár harmadik alkalommal. A sátrunkhoz látogató kicsiket színezős, rajzolós feladatok várták, a nagyok barlangi képződményeket és ásványokat csodálhattak a felszínen. Aki bele szeretett volna kóstolni a barlangi kötéltechnikába a kőfejtő hátsó sziklafalán kipróbálhatta a kötélmászást. Puszta kézzel is fel lehetett mászni a falra, persze úgy, hogy biztosító felszerelést csattintottunk a vállalkozókra.

 

Mikor már mindenki eleget evett a kenyérlángosból és kürtöskalácsból, akkor következett a felszínen imitált barlangi mentési bemutató. Az elmúlt évekhez képest idén kicsit közelebb hoztuk a földhöz a bemutatót, de a látványos kötélhíd most sem hiányozhatott. A közönség soraiból választottuk ki az egyik bátor jelentkezőt, aki a bemutató idejére a hordágyba feküdt. Míg meg nem gondolta magát „be is csomagoltuk”, majd a sziklafal oldalában kötél biztosítással végig adogattuk. Ezt követte a sziklafalra felhúzás és onnan a kőfejtő közepére kifeszített hídon eresztettük le a tömegbe. Leérkezéskor a gyerekek hamarabb körülvették a hordágyat, mint a barlangi mentősök.

A délután hátralevő részében spontán alakult program volt a kicsik kezdeményezésére, hogy felváltva feküdtek be a hordágyba és egymást cipelték. Az utolsó pontgyűjtő pecséteket már a rendezvény végét jelentő Gryllus Vilmos koncert akkordjaira osztottuk ki.

A Barlangi Mentőszolgálat elnöksége nevében köszönet mindenkinek a részvételért, az odaadó munkáért! Külön köszönet azoknak, akik az előkészületekben, a szervezésben és a lebonyolítás gördülékenysége érdekében, rengeteg energiát fektettek a programba.

2015foldnap22015foldnap3

Köszönet a MagNet banknak, hogy  támogatást nyújt a civil szervezeteknek, a MagNet bank által elindított KAP program nyújtott segítséget a Barlangi Mentőszolgálatnak a Föld Napja rendezvényen. Az eseményen 2700 regisztrált látogató volt, a BMSZ-ből 20 fő vett részt a bemutatóban és a rendezésben.

Fotók: Tamasi Dóra, Kunisch Péter

 

 

Keresés