Komplex mentési gyakorlat az FKI-val

FKI mentési gyakorlatA Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) 2014. november 08-án szombaton gyakorlatot tartott a IX kerület Csont utca 1 alatt található vásárcsarnokban. A bemutatóval egybekötött gyakorlat célja, hogy a hivatásos és önkéntes állomány bemutassa, miként tud együtt végrehajtani egy komplex, több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet. A gyakorlaton a BMSz a magasból alpintechnikával való mentésben vett részt.

A gyülekező reggel 6 órakor volt a IX kerület Vágóhíd utca 11-13. előtt (tűzoltó laktanya). A felszerelés nagy részét már előző nap összekészítettük. Az időjárás előrejelzés szerint esőre kellett számítani, ezért kivittük a vezetési pont sátrat is, de szerencsére nem volt rá szükség.

A gyakorlat fentiek mellett részletezett fő célja mellett fókuszba helyezte a mentőcsapatok téli felkészülését, valamint a jövő évben, a megyei mentő szervezetek mintájára megalakítandó budapesti mentő szervezet kialakításának előkészítését.

Feladatunk az alábbi volt: Egy épület tetőterébe vezető lépcsőháza a tűz során súlyosan megrongálódott, az emeleti részek nem megközelíthetőek, így a mentést alpintechnikai komponensek bevetésével, a személyek keresését kutyás mentőkkel kell végrehajtani.

Ezt követően a kimentettek melegedő és elsősegélysátorban történő elhelyezését, a sérült személyek EÜ. pontra szállítását kollégáink végezték. Az eredeti tervek szerint 11 órakor kezdődött volna a kötéltechnikai mentési rész, de a feladatot előbb el kellett kezdeni. Sajnos  a kiépítés az idő rövidsége miatt nem lett olyan, amit szerettünk volna, ezért-számunkra- nem volt annyira gördülékeny a feladat végrehajtása.

A magasból mentés során az épület 3. emeletéről kellett lehozni a sérülteket. Ezt a feladatot a KECS-el együtt/mellett végeztük. Ők a függőleges leeresztést, mi a ferde kötélpályát építettük ki. A kiépítés első lépése a veszélyzónában tartózkodók biztosítókötelének kiépítése volt. A helyszínen 6 könnyű, járóképes sérült, valamint két súlyos sérült mentését kellett megoldani.

A ferde kötélpályán juttattuk fel a kutyás keresőt és a váltását is. A ferde kötélhíd két kötelét egymás mellé helyeztük, a kötélhíd behúzását és kiengedését a hordággyal ellentétes oldalon végeztük így biztosítva a sérült megfelelő mozgatását.

A kötélpálya lebontása után ellenőriztük a felszerelést, majd a raktárba beszállítottuk. A gyakorlaton a BMSz részéről kilenc fő vett részt. További információk a gyakorlatról ide kattintva érhetőek el.

Fotó: ifj. Adamkó Péter

 

 

Keresés