Barlangi mentés előadás előtt éles bevetés

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Pál-völgyi Mátyás-hegyi-barlang Caverescue Hungarian Cave Rescue Service ECRA 2024-ben március a barlangok hónapja. A Duna - Ipoly Nemzeti Parkban a Barlangok Hónapja című rendezvénysorozatának keretében ma délután egy meghirdetett előadás keretében terveztem (Hegedűs A.) mesélni a tavaly őszi törökországi mentőakciónkról.

Nem sokkal a program előtt érkezett egy riasztás a BMSz Hotline számára, miszerint egy overallos túrázó a Mátyás-hegyi-barlang Földgömb-terménél rosszul lépett és kificamította a bokáját. Mivel az előadásig még volt két óra, úgy gondoltam, hogy abból az első másfél órában hasznosan tudok segíteni a mentés során, így pár másodperc gondolkodást követően a Mátyás-hegyi-barlang felé vettem az irányt.

A közelben tartózkodó barlangi mentőkkel a riasztás után rövidesen a helyszínre értünk, és megkezdődött a mentés. A barlangba elsőként az orvosi csoporttal (2 orvos, egy paramedikus, egy segítő) szálltunk le négyen, a sérült ellátásához szükséges egészségügyi felszereléssel. A helyszínre leérkezve a sérültet a körülményekhez képest jó állapotban találtuk, a túravezetőjük kihűlés ellen hővédelemmel ellátta (a barlang hőmérséklete 12 C fok).

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Pál-völgyi Mátyás-hegyi-barlang Caverescue Hungarian Cave Rescue Service ECRA Vizsgálat során kiderült, hogy a sérült vitális paraméterei (vérnyomás, véroxigénszint, testhő stb.) normális tartományban vannak. A sérült bokát sínben rögzítettük és szállítható állapotba hoztuk. A megfelelő végtagrögzítés hatására a beteg fájdalma is minimálisra csökkent.

Jómagam ekkor felszínre tértem, hogy a tervezett előadást a szomszédos Szemlő-hegyi-barlang előadótermében meg tudjam tartani. Ekkorra már bőven elegendő szakképzett barlangi mentő létszám érkezett a helyszínre.

Az időközben befutó további barlangi mentőcsoportok kiépítették a vertikális manővereket igénylő aknákat, majd megkezdődött a sérült felszínre szállítása. Az ún. BETE-teremnél kötélbiztosítással le, majd a szakadék túloldalán felhúzva az Opera-termen át a Vadvizek-útja szakaszon haladt a kiszállítás, majd a Színház – Laci-lépcső - Vonalzó - Nagy-terem - Glória - Mohos-szorító - Bástya – Bejárat útvonalon, mintegy 400 méter hosszú szakaszt kellett a föld alatt leküzdeni, ami másfél óráig tartott. A mentésben részt vett a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat 3 tagja is.

A sérült 15:30-kor érkezett a felszínre, ahol átvette az Országos Mentőszolgálat Csillaghegyi - mentőegysége, akik a Honvédkórházba szállították a megsérült szingapúri túrázót további vizsgálatokra és ellátásra.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Pál-völgyi Mátyás-hegyi-barlang Caverescue Hungarian Cave Rescue Service ECRA A baleset a BETE-teremből a Földgömb-terembe való lebújás során történt, vélhetően egy rossz lépés miatt. Ez a hely része az overallos túrák által látogatott ’Nagy-kör’ nevű túraútvonalnak. Az overallos túrák alatt az érdeklődők szakképzett barlangi túravezetők segítségével látogathatnak el a barlangok kiépítetlen szakaszaiba, ahol megismerkedhetnek a barlangokkal és bepillantást nyerhetnek egy kicsit a barlangkutatók világába is.

A Mátyás-hegyi-barlang látogatásának ezt a módját tavaly mintegy 6000-en választották.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 1961 óta működik, ezalatt több, mint 500 embernek segítettünk. A BMSz tagjai mind önkéntesek, a gyakorlatokon és a mentéseken szabadidejükben, illetve most munkaidejük rovására vesznek részt. 

A BMSz civil szervezet, működésének java részét a tagok tagdíjbefizetései fedezik. Ha támogatnád munkánkat, megteheted személyi jövedelemadód civil szervezeteknek szánt 1%-ának felajánlásával, vagy támogatás is küldhetsz nekünk online. Ha közvetlenül szeretnéd támogatni munkánkat, kattints ide, az adó 1% felajánlásához pedig ide.

 Fotók: Kovács Márton

 

A Mátyás-hegyi-barlang térképének részlete. Piros kör jelzi a baleset helyszínét. Kattints a képre, és a szöveg alapján keresd meg a kivezető utat!

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Pál-völgyi Mátyás-hegyi-barlang Caverescue Hungarian Cave Rescue Service ECRA

Keresés