pdf Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-ról Popular

By 6273 downloads

Download (pdf, 44 KB)

20szja-egysza_BMSZ_honlapra.pdf

Rendelkezés az ÉLETMENTŐ adó 1% ról:

A 2023-ban felajánlható szja 1% menetéről itt olvasható részletes leírás:

https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/11-os-rendelkezes-2023-ban/11-os-rendelkezes-2023-ban?fbclid=IwAR3goLW2WNSdB8yTUxHnpfzWL9xk0hCIR96mOZfXUW13O3k59qqj9eo0KK

Röviden a civil kezdeményezettekre vonatkozó legfontosabb tudnivalók:

- Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, mint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.
- A felajánlást legkésőbb 2023. május 22-éig az szja-bevallással vagy attól függetlenül lehet megtenni.
Az szja 1%-os felajánlásáról - függetlenül attól, hogy a 2020-as személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be - a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.
- Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon,elektronikusan nyújthatja be:
  • az e-SZJA webes felületen (https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login) az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 20SZJA-EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • az 20SZJA-EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2023. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

A rendelkező nyilatkozat hiányos vagy hibás kitöltése miatt az adó 1 % felajánlások jelentős hányadát nem fogadja el az adóhatóság.

-Fontos, hogy a 2023. május 22-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

- A civil kedvezményezettek javára évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

- Az szja 1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. Mi nagyon örülünk annak, ha megismerhetjük felajánlóinkat!

- Jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheti, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1%-os összegből. Ha elektronikus tárhellyel rendelkezik, elektronikus úton is tájékoztatjuk a felajánlott összeg kiutalásáról.

NYOMTATHATÓ NYILATKOZATOT TALÁL A MELLÉKLETBEN!

Keresés