Ernyősmentés Csolnokon

2019csolnok2019. október 12-én délután negyed 4-kor érkezett a hívás, hogy Csolnokon egy siklóernyős fára szállt. Az ilyen esetben szokásos rend szerint elkezdtük a közelben lakókat riasztani, majd a teljes tagságot riasztani. Három közelben lévő barlangi mentő indult a helyszínre, a megfelelő felszereléssel.

A balesetet szenvedett ernyős fia a földről a következő információkat adta: az ernyős kb. 6-8 méter magasan van, nincs sérülése, egy vastagabb fa törzsétől kb. 2 méterre lóg, arra kimászni nem tud. GPS koordinátát nem tudnak adni.

Időközben egy hosszabb létrát is elindítottunk a helyszín irányába.

A helyszín pontos GPS koordinátáit továbbra sem sikerült megszerezni, viszont kaptunk egy telefonszámot, egy a helyszínen tartózkodó emberhez, amit megosztottunk az úton levőkkel.

Az út utolsó erdei részén terepjáróval közelítettük meg az ernyőst.

17 óra előtt értük el a bajbajutottat, majd a mentési műveletek végén 18 óra előtt nemsokkal eresztettük le az ernyőst épségben a földre. Ezt követte az ernyő leszedése.

A starthelyről és közeléből az akció során azt láttuk, hogy nagyon sok ernyős közel egymáshoz repül, eszünkbe jutott, hogy pár éve volt itt egy összeütközéses baleset IDE KATTINTVA látható egy rövidfilm erről.

A mentés végén összepakoltunk és levonultunk a hegyről - nem először voltunk itt, pár éve a közelben IDE KATTINTVA volt egy hasonló esetünk, de akkor az ernyős kimászott a fára.

A helyszín különös veszélyei a nagy forgalom és az, hogyha valakit a szél átfúj az erdő fölé és nincs elég magasan, akkor nem tudja átrepülni a kissé lejtő erdőt és leszállni a parkoló környékén található rétre.

Fotó: Égető Szilárd

Keresés