Mentőgyakorlat a mecsekben 2018 tavaszán

A "sérült" lába begipszelveAz első félévi gyakorlatunkat a 2018. június 2 -3-ai hétvégén, az egyeztetések, és az engedélyek beszerzése után, a Mecsek-hegység Spirál-barlangjába szerveztük. Néhány éve itt már tartottunk gyakorlatot. Az izgalmas barlang nehéz szűkületeivel, szűk patakos ágával, és komoly aknarendszerével újra próbára tett bennünket.


Dél-magyarországi területi egységünk orvossal, és egészségügyi felszereléssel indult előre, gondoskodott a sérült ellátásáról, és melegen tartásáról. A felszínen vezetési pontot állítottak fel, és szervezték, irányították a mentési munkát. A közben érkező központi mentőcsoport, és a másik területi egység a helyszínre érve több csoportban kapcsolódott be a mentésbe. Kiépítettük a barlangi telefon rendszerünket, és az aknarendszer kötéltechnikai húzórendszereit is.


A „lábszártörést szenvedett sérültet” Megfelelő orvosi ellátás, gipszelés után, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett hoztuk a felszínre. A gyakorlat reggel 9 órakor kezdődött, és este 6 előtt a sérülttel a feszínre értünk.


Akna tetejénVisszaérve a Gubacsos kulcsosház körül felállított táborba, finom vacsora után, a tábortűz mellett megbeszéltük mit tettünk jól, vagy rosszul.
Vasárnap reggel Szabó Miki híres lángosait követően egyéni kötéltechnikai feladatokkal birkózott meg a mentőcsoport tagsága.


A felszerelések elmosása, karbantartása után indultunk haza. A gyakorlaton több mint 50 fő dolgozott. Ebből mintegy 40 fő a barlangban tette a dolgát.

További fényképek ide kattintva: Kovács Márton képei - Sándor Zsolt képei

Fotók: Kovács Márton

Keresés