Barlangi mentőgyakorlat az erdélyi Királyerdőn a NEA finanszírozásával

Királyerdő nemzetközi gyakorlat 1A BMSZ széles nemzetközi kapcsolatrendszerének része a környező országok hasonló szolgálataival kialakított együttműködés. Ennek keretében került sor 2015. október 16-18. között a romániai Királyerdő térségében található Páfrányos-barlangban (Pestera cu Ferigi) egy közös mentőgyakorlatra a Serviciul Judetean Salvamont - Salvaspeo Bihor és a Magyar Barlangi Mentőszolgálat barlangi mentőinek részvételével.

A Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatot 2 fő, és a Barlangi Mentők Észak –Magyarországi Egyesületét 1 fő képviselte, a hagyományokhoz híven mindkét szervezet meghívást kapott az eseményre. A gyakorlatot, mint projektet, a Nemzeti Együttműködési Alap 2015-ös szakmai program pályázata finanszírozta.

Egyes esetekben tényleges baleset bekövetkezésekor szükségessé váló éles mentésekkor az élet olyan feladat elé állítja az egyes barlangi mentőszolgálatokat, amelyek nemzetközi együttműködést tesznek szükségessé.

Ezeknek az akcióknak a hatékonyságát nagy mértékben növeli többek közt, ha a résztvevők ismerik egymást, hasonló eszközöket és technikát alkalmaznak, nem okoz problémát a kommunikáció, melynek csak egy része a nyelvi problémák áthidalása. Ezek biztosítására szolgálnak a nemzetközi gyakorlatok. Ezeket a törekvéseket az Európai Unió is támogatja.

A BMSZ tagjai október 16-án késő éjszaka érkeztek meg Vársonkolyosra, az akció bázisára, ahol a Salvaspeo Bihor tagjai várták őket. Másnap reggel került sor az akció részletes egyeztetésére és a feladatok szétosztására. A bázisról busszal indultak a barlanghoz, ide megérkezve elkezdődött a felszíni mentési pont felállítása és az egyes csoportok részére (beszerelők, feltételezett sérült, orvosok, hordágy szállítók, kommunikációs rendszer telepítők, fotósok stb.) a felszerelés szétosztása.

Nemzetközi mentőgyakorlat 2A barlangba való leszállás az előre megtervezett forgatókönyv szerint zajlott. A cél nem a feltételezett sérült minél előbbi felszínre juttatása volt a barlang végpontjáról, hanem az egyes részfeladatok közös, sikeres teljesítése, mely különböző hordágy mozgatási technikai elemeket tartalmazott. A felszínről történt a gyakorlat irányítása telefonon keresztül, mentési jegyzőkönyv vezetése, valamint a barlangban felmerülő utólagos eszközigények kielégítését innen koordinálták.

Az előzetes terveknek megfelelően lezajlott modellezett mentőakció helyszíni befejezéseként a barlangból késő este kijövőket vacsora és meleg tea várta a felszíni bázisnál.

Vasárnap délelőtt a gyakorlat és az egyes részfeladatok vezetői kiértékelték a történteket. Ezt követően orvosi iránymutatással mindenki kipróbálta a támogatás segítségével beszerzett defibrillátor használatát.

A hétvégét végig kísérő folyamatos esőzés, nem kedvezett annak, hogy a környék látványosságaiból haza felé akár csak egy keveset megismerhessünk. A vársonkolyosi Zichy Kastély turistaszállás udvaráról készülődés közben a felhők közül időnként megmutatta magát a csodálatos Sebes-Kőrös szurdokvölgye, ami egy szép napsütéses napon vissza vár!

A gyakorlat megrendezését a Nemzeti Együttműködési Alap 2015 szakmai program pályázat finanszírozta.

Fotó: dr. Ambrus Gergely, ifj. Adamkó Péter

Nemzetközi mentőgyakorlat 3Nemzetközi mentőgyakorlat 4

 

Keresés