Beszámoló a szlovéniai Klemenskov Pekel nemzetközi mentőgyakorlatról

Szlovén gyakorlatSzlovénia, 2015. október 9-15. A szlovén szervezésű mentőgyakorlatra az ECRA nemzetközi szervezet tagjaként kaptunk meghívást. A gyakorlaton a szlovén mentőszolgálat közel teljes létszámban képviseltette magát, ezen kívül képviseltette magát 3 fővel a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, a szerb mentőszolgálat (5 fő), bosnyák mentőszolgálat (5 fő), montenegrói mentőszolgálat (1 fő). A gyakorlaton összesen kb. 60 fő vett részt.

A szervezése kiváló volt, a fogadó szervezet a technikai felszereltségen túl a fegyelmezett és hatékony szervezésben ill. logisztikai munkában is példamutató.

A péntek esti érkezést, régi ismerősök üdvözlését ill. a bemutatkozást követően szombat reggel 7 órai keléssel indult a gyakorlat. A mentés egy 270 m mély vertikális, ill. egy ezt követő kb. 300 m hosszú horizontális szakaszból állt. A barlangot 9 szakaszra bontották, mindegyiknek saját csapata ill. csapatvezetője volt, ezeket a felszínen lévő parancsnoki sátornál elhelyezett mentési terven is egyértelműen feltüntették.

A vezetők a szlovének közül kerültek ki, de a csapatokat igyekeztek nemzetközivé tenni. 2 tagtársunk a 6. etapba került, egy 80 m-es akna alsó felének ellensúlyos manőverét hajtották végre. 1 tagtársunk pedig a 3. etapban az alsó horizontális rész kötéltechnikai kiépítését végezte. A szlovének a vezetékes telefonrendszerben az egyedi szakaszok határán telefon-állomásokat telepítettek, melyek hatékony kommunikációt tettek lehetővé a felszín, ill. a különböző csapatok között. A barlangban való mozgás során az egyes csapatok minden telefonállomásnál kötelezően bejelentkeztek, így a felszínről pontosan tudták követni a mentők mozgását. A vízszintes szakaszon három bivaksátrat is felállítottak gyakorlás végett. A vertikális részen gördülékeny volt a hordágy mozgása, jól megmutatkozott a kollégák jártassága ezen a területen. Kisebb technikai különbségek előfordultak, de ezen különbségek ellenére kommunikációs problémák gyakorlatilag nem merültek fel, az akció simán és hatékonyan lezajlott. Szervezetünk képviselői is jól helyt álltak, sem technikai, sem gyakorlati tudásban nem maradtunk le a többiektől. Összességében, a gyakorlat során pozitív, jó hangulatú, eredményes együttműködést sikerült megvalósítani.

Köszönjük a lehetőséget a részvételre!

 

 

Keresés