Rosszullét a Csodabogyós-barlangban

Csodabogyós-barlang Balatonederics2023 augusztus 28-án délután akcióba lépett a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat.

A barlangok nem csak a meg nem újuló képződményeik vagy sérülékeny ökológiai egyensúlyuk miatt védendő természeti értékek, de értékes régészeti lelőhelyeket is rejthetnek, melyek a hozzáértő szemek előtt ablakot nyithatnak a régmúlt idők világára is. Pár hónapja viszonylag váratlanul érdekes leleteket fedeztek fel a balatonedericsi Csodabogyós-barlang kutatói, szokatlan csont- és fogmaradványokat találtak a barlang bejáratának közelében a törmelékben. A barlangkutatók paleontológusokat, geológusokat és régészeket invitáltak a barlangba, akik meg is kezdték az érintett lelőhely módszeres és tudományos igényű feltárását, remélve, hogy a miocén korban élő kisméretű gerincesekről többet tudhatunk meg.

Egy ilyen, a felszín alatt végzett paleontológiai terepmunka közben lett rosszul tegnap az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport egyik tagja. Késő délután a barlangban végzett munka során az érintett hölgy hirtelen rosszul lett és - bár a kutatás a bejárat közelében zajlott - egyértelműnek tűnt, hogy saját erejéből nem fogja tudni a barlangot elhagyni.

A Csodabogyós barlangban rendszeresen zajlanak overallos kalandtúrák, így a túrák szervezői a barlangban biztonsági okból néhány polifoam derékaljat és hálózsákot tartanak, hogy szükség esetén ezzel késleltethessék a fáradt, esetleg sérült barlangjárók kihűlését.

A barlang helyszínen tartózkodó kutatásvezetője e biztonsági tartalékból azonnal megkezdte a kihűlés elleni védelem kialakítását, majd riasztotta a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot. Természetesen mi a riasztást azonnal továbbítottuk a közelben működő, velünk szoros együttműködésben lévő Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatnak, akik hamarabb érhetnek a helyszínre.

Ők 14 barlangi mentővel és egy mentő szakápolóval elindultak a barlang felé, míg párhuzamosan a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Budapestről elindította az orvoscsoportját Balatonederics irányába, és egy készenléti egységet is felállítottak arra az esetre, ha nagyobb beavatkozásra lenne szükség.

A riasztástól a barlangi mentők kiérkezéséig a helyszínen levőknek saját erőforrásaikból sikerült annyit javítani a barlangban rosszul lett kutató állapotán, hogy ő nagy odafigyeléssel és a csoport támogatásával lassan a felszínre is ért.

A barlang bejáratánál az éppen ott átvonuló hidegfrontot kísérő intenzív eső várta őket, így a barlangi mentők segítették le az autóval járható útig az elfáradt kutatókat. A felszínre jutás után, a segítségre szoruló kutatót a keszthelyi kórház sürgősségi osztályára szállították további vizsgálatokra, ellátásra.

Reméljük, hogy a tegnapi rosszullét után rövid időn belül újra köreinkben üdvözölhetjük a teljes kutatói csoportot, és tovább tudják végezni értékes munkájukat, melynek eredményéről a következő barlangász szakmai napokon talán egy érdekes előadást is hallhatunk.

Keresés