Siklóernyős fáraszállás Óbuda erdős részén

Siklóernyős fáraszállás Óbudán2022. március 6-án kora délután hívást kaptunk a segélyhívó számunkon egy Óbuda erdős részén fáraszállt ernyőstől. Szerencsére nem sérült meg, de a fán 3 emelet magasan lógott, önerőből lejönni nem tudott. A segélykérést követően a közép-magyarországi fáról mentő csoportba küldtünk riasztást, melyre rövidesen négyen is jelentkeztek.

Legközelebb, és leghamarabbi indulásra Berta Gábor volt készen.

Gábor a riasztás után kb 1 órával a felszereléssel a helyszínre ért, a bajbajutott hölgy a Google Mapsen küldte el a pozícióját, szóval meglepően könnyen megtalálta őt a sűrű erdőben. Egy pár évvel ezelőtt viharkárt elszenvedett csertölgy ágvillájában lógott, kb 8-9 méter magasan. Az ernyő a félbetört vázágak sűrű hajtásaiba volt belegabalyodva.

A lányt kiemelni nem kellett, mivel nem volt beszorulva és tudott mozogni.

Miután sikerült leereszteni a fáról, megkezdődött az ernyő lebontása. A törzsek korábbi félbetörése miatt kialakult nagyon sűrű hajtásokba rendesen bele volt gabalyodva a zsinórzat, de végül egy rögtönzött hajtásválogatással lépésről-lépésre sikerült kiszabadítani az ernyőt mindennemű roncsolódás nélkül. 

A történet végére az ernyős, és az ernyő is sikeresen lekerült a fáról.

Fotók: Berta Gábor

A fáról menteni tudó alpinistákat, faápolókat, barlangászokat, barlangi mentőket tömörítő csoport 2019-ben jött létre, meghívásos alapon. A csoportba bekerülő szakemberek képesek fára szállt siklóernyősök biztonságos földre juttatásában, és a fán maradt ernyők kíméletes leszedésében. E csoport riasztási hátterét a BMSz adja, de a mentésben részt vevők önállóan  tevékenykednek.

2022 sikloernyoobuda2

Keresés