Elvesztettünk két barlangi mentőt, két barátot

Az elmúlt időszakban két olyan embertől kellett búcsút vennünk, akik mindketten életüket szentelték a barlangoknak, hegyeknek, barlangi- és hegyi mentésnek. Életük során számtalanszor együtt dolgoztunk, ezalatt barátságot kötöttünk. Emléküket örökké őrizzük.

Sturmann Bertalan (Bartolomej Šturmann 1965 – 2020)

Bartolomej Šturmann (1965 – 2020)Hosszan tartó betegség után, fiatalon itt hagyott minket a rozsnyói barlangkutatók (Speleo Rožňava) elnöke Sturmann Bertalan.

Berci 1989-ben lett barlangkutató, 1991-ben csatlakozott a Speleo Rožňava barlangász csoporthoz, mellyel bejárta a környező országok karsztterületeit és barlangjait, részt vett több külföldi barlangkutató expedíción, mint a lengyel Snežná, vagy a szlovén Brezno pri Gamsovi glavici barlangokban. 

A Szlovák-karszt barlangjainak kutatásával foglalkozott, kedvence volt a Buzgó-barlang, de sokat foglalkozott a berzétei barlangok kutatásával is. Vezetése alatt fedezték fel a Gombaszögi-barlang jelentős kiterjedésű és szépségű új részeit. A montenegrói barlangász expedíciók alkalmával Berci részvételével jelentős új barlangokat kutattak és tártak fel. Részt vett az UNESCO világörökségi helyszín Szlovák-karszt oldalának dokumentálásában. 1997-ben a csoport alelnöke, majd 2014-ben, Bolacsek András sajnálatos elhunyta után elnöke volt, mely tisztségét haláláig töltötte be.

Berci a kutatómunka mellett bekapcsolódott a helyi barlangi mentőszolgálat munkájába, részt vett a Rozsnyó környéki régi felhagyott bányatárókban elveszett emberek felkutatásában. 2002-ben a bódvarákói Rákóczi-barlangban rekedt búvár kimentésnél társaival jelentős szerepet vállalt. A mentésben való helytállásáért kitüntette Rozsnyó város polgármestere, valamint a Szlovákiai Magyar Konzul is.

A térség szinte minden rendezvényén részt vett, 2007. december 21-én Aggtelken a schengeni határnyitást Bercivel és a rozsnyói barlangászokkal együtt ünnepeltük.

Kivételes személy volt, aki életét a barlangoknak szentelte. Halálával hatalmas űrt hagyott maga után.

Ivan Račko (1957-2021)

Ivan Račko (1957-2021)Az iskola elvégzése után idegenvezetőként kezdett dolgozni a Demänovská-i Szabadság-barlangban. 1982-től a Szlovák Hegyimentő Szolgálat önkéntese volt. 1999-ben a mentőszolgálat akkori vezetője, Ivan Gálfy felajánlotta neki a Jasná-i (Chopok hegy- és síközpont) vezetői állást, amelyet elfogadott.

A hivatalossá szervezett Szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS - Horská Záchranná Služba) megalapításakor itt kezdett dolgozni, majd 2003-as megalakulása után a HZS oktatóközpontban dolgozott, ahol megalapította a HZS Barlangi Mentő Csoportot, és megalapozta a szlovákiai szakmai barlangi mentést.

2015 ben megbetegedett tüdőrákban. Az orvosok akkor 3 hetet adtak neki. A kezelés, közben, amikor félholtnak érezte magát, utolsó erőből akkor is teljes életet élt, legyen szó a barlangról, hegyről síelésről, kerékpározásról, gombászásról, szinte mindenről.

Betegsége közben is részt vett a barlangi mentők gyakorlatain. A Szlovák Hegyi Mentőszolgálatban töltött ideje alatt a szakszervezetének elnöke volt, védte érdekeiket.

Halálával a barlangi és hegyi mentés egy kiemelkedő alakját vesztettük el.

Fotó: Adamkó Péter, HZS

Keresés