Thaiföldi baleset - összefoglaló

Thai mentés 12018. június 23-án eltűnt 13 látogató a Thaiföld északi határzónájában található Dai Nang Non régió Tham Luang Nang Non barlangjában. Az eltűntek 11 és 25 év közötti fiatalok, egy környékbeli ifjúsági focicsapat és az edzőjük.
A barlang egy kb 10 km össz járathosszú barlang, aminek több bejárata is van. A barlang összetett, aktív patakos barlang, amely egy turistáknak szánt részét járdákkal, lépcsőkkel, korlátokkal is ellátták.

A bejáratok nem voltak lezárva, ám ismertető és a veszélyekre felhívó táblák voltak kirakva. A barlang legfőbb veszélye az, hogy más karsztos területektől eltérően az esetleges áradások itt nem órákig, napokig tartanak, hanem az elárasztás megmaradhat az egész csapadékos évszakban is. Az eltűnt focicsapat barlangból való kijutását is az akadályozta meg, hogy a befele haladáskor használt járatok egy része az esőzések miatt megemelkedett víz alá került, így a képzettség és felszerelés hiányában a csapat kijutása lehetetlenné vált.

A kutatást az illetékes nemzeti park rangerei kezdték meg, ám hamarosan más erőket is be kellett vonni. A mentést a továbbiakban a terület kormányzója koordinálta, a mentési műveletekben a thai fegyveres erőkre és a segíteni érkező nemzetközi önkéntesek segítségére egyaránt támaszkodott.

Thai mentés 2A kutatás kezdeti szakaszaiban a környékbeli barlangok ismert járatait fésülte át az akkor már mintegy 600 főből álló, drónokkal megerősített mentőalakulat, és megkezdődött a kutatás a vízzel elöntött járatok átvizsgálására is.

Az eltűnést követő 9. napon 2 angol barlangi búvár megtalálta a teljes csoportot a barlang Pattaya Beach nevű részén.

A gyerekek épségben, a körülményeknek megfelelő állapotban várták a mentő alakulatokat. A szerencsés megtalálás körbejárta a világsajtót, és megkezdődtek a találgatások, hogy hogy is fogják kihozni a megtalált fiatalokat.


A biztonságos kihozatalra számos ötlet felmerült, új természetes bejáratok keresése, mesterséges bejárat készítése, a víz alatt történő kimentés, illetve az esős évszak végének megvárása is. A környék természetes bejáratait számos külföldről érkezett barlangász team vizsgálta végig, más csapatok több mint 100 kutató fúrást végeztek a környéken sok száz méter mélységig.

A barlangban levő vizszintet a lehető legtöbb helyen igyekeztek csökkenteni szivattyúzással, a barlang természetes gátjainak áttörésével, a felszínen víznyelők eltérítésével, akár olyan áron, hogy a környéken több mezőgazdasági területet kénytelenek voltak elárasztani.

Thai mentés 3.E műveletek hatására, és pár kevésbé csapadékos napnak köszönhetően az érintett járatokban a vízszint lassan csökkenni kezdett, és egyre inkább körvonalazódott annak a lehetősége, hogy a bent rekedteket víz alatt tudják a felszínre segíteni.

E megoldás igen kockázatosnak ígérkezett, amit sajnos az élet igazolt is, ugyanis a járatok előkészítése során egy 28 éves thai önkéntes búvár életét vesztette egy merülés során.

Július 8-án reggel 18 búvár, köztük katonai és civil búvárok megkezdték a bent rekedt fiatalok víz alatt történő kimentését.

A gyerekeket egyesével hozták ki, minden gyereket 2 mentőbúvár kísért.

A víz alatti tevékenység legnagyobb kockázatát talán a gyerekek lehetséges pánikja jelentette, e kockázatot erős nyugtatókkal próbáltak csökkenteni a kimentés során. A mentés leginkább várt szakasza, a 12 gyerek és edzőjük kihozatala 3 napot vett igénybe, és összesen 90 búvár vett benne részt a több száz önkéntes barlangi mentő mellett.

Thai mentés 4.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöksége az eltűnt gyerekek kutatásának kezdetén elhatározta, hogy egy esetlegesen beérkező megkeresés esetén képes és hajlandó segítséget küldeni a helyszínre.

E felajánlást meg is tette a barlangi mentést végző szervezeteket tömörítő ECRA felé, majd később a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai csatornáikon keresztül a thai hatóságok felé is megismételte felajánlásunkat. Igény esetén egészségügyi, barlangi mentő és barlangkutató kapacitásainkkal indultunk volna a térségbe.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat a rendkívül intenzív sajtó érdeklődés nyomására számos fórumon szakértőként számolt be a thaiföldi mentőakció történéseiről, megosztottuk a szakmai és egyéb helyekről hozzánk eljutó híreket, magyarázatokat adtunk a mentéssel kapcsolatos kérdésekre.

A minden szempontból unikális, soha nem látott mennyiségű mentőerőt megmozgató mentőakció után saját köszönetnyilvánításunk mellett szeretnénk tolmácsolni az ECRA és a thai hatóságok köszönetét, melyben az összes résztvevőnek és segíteni vágyónak megköszönjük a konkrét segítséget csakúgy, mint a segítségek felajánlását.

Fotók: theGuardian, EveningStandard, Tagblatt

Keresés