Újabb baleset a Mátyás-hegyi-barlangban

Sérült ellátása a szűk járatban2017. október 4-én 16 óra 45 perckor a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztást kapott, hogy a budapesti Pál-völgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangjában - ugyanabban a barlangban ahol öt napja szintén baleset történt - egy fiatalember térdsérülést szenvedett.

Azonnal kiadtuk a riasztást, majd az orvosi és mentőfelszerelésekkel megkezdtük a helyszínre vonulást.

A baleset helyszíne a barlang egyik igen szűk szakasza, az ún. "Szendvics" szűkülete volt.

Itt az idegenforgalmi túrán résztvevő David S. (22 éves amerikai állampolgár) térde a szűk járatszakaszon átkúszás - helyenként négykézláb mászás, térdelés - közben kificamodott. A sérülés jelentős fájdalommal járt, a túrázó saját lábon továbbhaladni nem tudott.

A túravezető - aki húsz éve aktív barlangkutató, képzett túravezető - a sérültet biztonságba helyezte, rögzítette a sérült végtagot, majd izolációs fóliával betakarva óvta a kihűléstől (a barlang hőmérséklete 10 celsius fok).

2017matyi2mentes1Orvoscsoportunk egy fő mentőorvossal és egy paramedikussal 17 óra 40 perckor szállt le a barlangba, és mintegy 15 perc alatt a helyszínre értek. A sérült vizsgálata során megállapították, hogy a sérült jobb lábának térdkalácsa kificamodott, más sérülés nem érte.

Ettől függetlenül a fiatalembernek a sérüléséből következően erős fájdalmai voltak. Megfelelő vitális paraméterek mellett a sérült kábító fájdalomcsillapítót kapott, majd ennek hatása alatt a helyszínen orvosunk a térdkalácsot reponálta (visszatette a helyére). 

A sérült állapotát így jelentősen sikerült javítani, azonban a sérülés miatt, valamint a kábító fájdalomcsillapító miatt nem jöhetett szóba a sérült saját lábán való felszínre juttatása. A továbbiakban szükségessé vált a fiatalember kiszabadítása szűk járatból, melyet speciális baralngi mentő hordágyban végeztünk.

A lapos járatban elsőre nem sikerült teljeskörűen az összes hevederzettel rögzíteni a fiatalembert, de bőven elégséges volt ahhoz, hogy a szűk részből a mintegy tíz méterre lévő tágasabb zónába juttassuk őt.

A "Vonalzó" előtti termecskében sikerült megfelelően és véglegesen rögzíteni a hevederrendszerekkel a sérültet a hordágyban, és megkezdődhetett a felszínre szállítás. Ekkorra az összes riasztott barlangi mentő a helyszínre érkezett. Ettől a ponttól kezdve a transzport a már megszokott útvonalon történt a bejárati létra aljáig.

 Kiemelés a létránálTranszport a létrától

 

A 9 méteres létra mellett kötéltechnika használatával húztuk fel a hordágyat, majd a bejárati tárón át kiszállítva a felszínen 19 óra 40 perckor átadtuk az OMSZ helyszínre érkező mentőegységének.

Az OMSZ a sérültet az ügyeletes Honvéd kórházba szállította, mielőbbi felépülést kívánunk neki!

Az akció során húsz fő a Magyar Barlangi mentőszolgálattól, két fő a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat-ból vett részt.

Fotók: Kovács Márton

Keresés