Vállficamot szenvedett barlangász mentése a Mátyás-hegyi-barlangból

Orvosi ellátás2017. szeptember 29-én este egy barlangászcsoport túrázott az ország leghosszabb barlangjának, a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszernek a Mátyás-hegyi-barlang részében.

A bejárattól közel fél óra járásnyira, mintegy 500 méter távolságban, a mélyzónának a középső szakaszában, az ún. Nagytravi és az Opera-Nagytravi között másztak le egy szűk kürtőben, itt a lemászásnál egymást biztosították, hogy nehogy valaki leeshessen.

A kürtő legalsó részén, az aljától mintegy másfél méterre az egyik túrázó fiatal hölgy egy felső fogásba kapaszkodva vállficamot szenvedett.

A túravezető – aki képzett barlangi túra és kutatásvezető – intézkedett a barlangi mentőszolgálat riasztásáról.

 

A megkeresést követően 20 óra 16 perckor az éles riasztást megkapták barlangi mentőink, és megkezdték a helyszínre vonulást és a raktárból a szükséges felszerelés felszállítását.

Orvosi ellátás 220:50-kor az első mentőcsoport szakorvossal és az orvosi ellátáshoz szükséges felszereléssel leszállt a barlangba, és 21 óra 10 perckor a sérülthöz érkezett.

Addigra a túratársak a sérült kihűlésvédelméről izolációs fóliákkal gondoskodtak, valamint megfelelő pozicionálással rögzítették a sérült végtagot, ezzel csökkentve a sérült fájdalmait.

Mindeközben a túracsapat többi tagjának a felszínre jutásáról gondoskodtunk, a túratársak este fél tízkor a felszínre értek.

Vizsgálat és orvosi ellátás után megkezdtük a sérült transzportálását speciális barlangi mentő hordágyban a felszínre. Az első vertikális szakaszokon kötéltechnika használatával húztuk fel a hordágyat, ellensúlyos és flasenzug rendszerekkel.

A Centenáris-szakaszbanEzután, a központi zónában, az ún. „Centenáris-szakasz” részen kézről – kézre adogatással, húzókötél használatával és horizontális transzporttal sikerült előrébb jutni.

Ebben a zónában néhány szűkület is nehezíti a felszínre vezető útvonalat, szerencsére nem kellett kitágítani ezeket a részeket, némi ügyeskedéssel sikerült megoldani a helyzetet. 23 óra előtt nemsokkal a bejárati létra aljában voltunk.

Itt ismét ellensúlyos kötéltechnikát használtunk a hordágy felhúzásához.

23 óra 15 perckor a sérült a felszínre ért, további ellátását a Honvéd kórház sürgősségi osztályán végzik, jobbulást, szerencsés felépülést kívánunk neki!

A hétvégén a BMSz őszi gyakoraltát tartja a Solymári-ördöglyukban, nem gondoltuk, hogy egy éles mentéssel fog kezdődni...

A mentésben 17 fő barlangi mentő, két mentőorvos és 5 fő segítő barlangkutató vett részt.

 

Fotók: Sándor Zsolt

KötéltechnikaA mentőcsapat a Laci-lépcsőnél

Keresés