Barlangi mentőink a Föld legmélyebb barlangjában

Inverse Everest mélyponti fotó2016. augusztus elsején késő este indult útnak Budapestről a négy főből álló magyar barlangászcsapat dr. Ambrus Gergely barlangi mentő vezetésével ifj. Adamkó Péter barlangi mentő, Jáger Attila barlangkutató és Tóth Attila barlangkutató a Föld legmélyebb barlangjának bejárására. A Kubera-Voronja barlangrendszer Abháziában, a Nyugati-Kaukázus vonulataiban nyílik, 2250 méter tszf. magasságban (katt ide!). Mélysége 2.197 m mellyel a Föld jelenleg ismert legmélyebb barlangja.

A csapat augusztus 5-én kiérkezett a helyszínre, majd kisebb bemelegítő leszállásokat követően 8-án indult a nagy menet: kilenc napot töltöttek a föld alatt (lent alvásokkal), eközben 13-án szombaton hajnalban lejutottak a barlang szárazon (búvármerülés nélkül) elérhető végpontjára (-2.080 méter mélységbe)!

Itthonról drukkoltunk, hogy minden rendben legyen, és a terveknél három órával korábban, 17-én reggel 5 órakor szerencsésen felszínre érkezett a csapat, ezúton is gratulálunk nekik, büszkék vagyunk rátok fiúk!

Inverse Everest - már a felszínenA barlang mélypontján a korábbi években már hét magyar barlangász járt, szintén a barlangi mentőszolgálat tagjai: Kucsera Márton, Németh Zsolt, Sass Lajos, Zih József, Kunisch Péter, Pataki Dénes, Nyerges Attila. A jelenlegi csapatot ők is nagyban segítették a korábbi tapasztalatok megosztásával.

Az expedíció egyik célja volt a fotódokumentáció, előzetesben itt két fotó: a mélypontról valamint a bejárattól. Az elkövetkező napokban a környék barlangjaiba szállnak le négyen a helyi kutatókkal, várhatóan hónap végén érkeznek haza. Az események az Inverse Everest facebook oldalon követhetőek ide kattintva.

Jó szerencsét!

Keresés