IX. Európai Barlangi Mentő Találkozó, Orfű

IX. Európai Barlangi Mentő KonferenciaNapjainkban világszerte jellemző a barlangászat elterjedése és népszerűsödése, melynek eredményeképpen sokkal komplexebb és mélyebb barlangokat fedezünk fel.

A világon az eddig ismert leghosszabb barlang a Mamut-barlangrendszer (több mint 500 km), a legmélyebb a Voronja barlang (2197m). Itt a Mecsekben is több száz kisebb-nagyobb barlang található. Térségünkben az eddig leghosszabbnak ismert az Abaligeti-cseppkőbarlang, mely eléri a 2000m hosszat, a legmélyebb pedig a Spirál-barlang, ami több mint 86m mély.  Mindegy, hogy tudományos kutatás vagy csak egyszerű barlanglátogatás céljából, de napjainkban a ”föld alatt töltött idő” és a barlangászok száma is jelentősen megnövekedett.


Időnként előfordul olyan baleset (mint idén Németországban), amikor csak több ország barlangi mentőinek közreműködésével lehet sikeres mentést véghezvinni. 

A mászáshoz, járatszélesítésekhez, barlangi merülésekhez használt technikák viszont eltérőek lehetnek. A mentőszolgálatok így egyre több kihívással szembesülnek, egyre több felszerelésre és speciális technikákra kiképzett barlangászokra van szükségük. Többek közt ezen okok miatt fontos a különböző országok barlangi mentőszolgálatainak együttműködése.


Ez az igény hívta életre a 2012-ben megalakult Európai Barlangi Mentő Egyesületet (European Cave Rescue Association), melynek célja az európai országok barlangi mentőszolgálatainak összefogása, együttműködésük segítése.


A különböző országok mentőszolgálatai éves rendszerességgel összejönnek egy találkozón, mindig valamely másik tagország rendezésében, ahol konferencia keretén belül folyik a tapasztalatcsere és az aktuális problémák megvitatása.


IX. Európai Barlangi Mentő Konferencia 2.Idén október 2. és 4. között a találkozónak Orfű adott helyszínt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szervezésében. A találkozó helyszíne a Mecsek Háza volt, ahol 9 ország barlangi mentői képviseltették magukat 41 fő részvételével. A konferencián 15 szakmai előadás hangzott el, valamint a tagországok felszerelés-újításokat is bemutattak.


Érdekességként a sok közül egy témát ragadnék ki, mely talán az olvasókat is érdekelheti: A mentések sikeres kivitelezése érdekében rendkívüli fontosságú a kommunikáció a sérült pillanatnyi helyén tartózkodó, a mentési útvonalon dolgozó mentők, a felszíni irányítási pont és a különböző részfeladatokat ellátó személyek között.


A felszínen mindez a mai technika mellett könnyű dolog, hiszen szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal. Ezek viszont a barlangokban nem működnek, mert a föld alatt nincs térerő. Az orfűi találkozón az olasz barlangi mentők bemutattak egy olyan újítást, mely segítségével rövid idő alatt az Abaligeti cseppkő-barlang Nagyterme alól nemcsak gyors telepítésű vezetékes telefonkapcsolatot tudtunk létesíteni a bejárattal (mint az amúgy megszokott), hanem a berendezés segítségével szélessávú vezeték nélküli internet-hozzáférést (hotspotot) alakítottunk ki. A barlang legbelsőbb pontjáról így saját mobiltelefonunkkal is a világhálóra csatlakozva szinte bárkivel kommunikálhattunk. Ez történelmi előrelépés volt a barlang mélye és a felszín közötti kommunikációban.

 
A találkozó sikeres lebonyolítását az Orfűi Önkormányzat, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az Orfűi TDM és a Mecsek Háza segítette. Ezúton is köszönjük nekik a Magyar Barlangi Mentőszolgálat nevében!

Keresés