Ismét súlyos baleset történt Dobogókőnél

Dobogókő sziklafal 1A dobogókői kilátó közelében a turistaútról letért, és egy megközelítőleg 40 méter mély szakadékba zuhant egy fiatal férfi szombat este. Társa utána indult, hogy segítségére siessen. Rövidesen a törékeny konglomerátumból álló sziklafalban találta magát, ahonnan önerőből se le, se fel nem tudott mozdulni. Társai ekkor riasztották az Országos Mentőszolgálatot. Az OMSZ a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte.

A BMSZ tagjai egy tervezett gyakorlaton vettek részt, és jelentős számban, megfelelően felszerelve együtt voltak a riasztás idejében, többek között ennek is köszönhető, hogy nagyon hamar a helyszínre értek. Itt először is a sziklán rekedt kiránduló megmentéséhez fogtak.

A fiatal férfit egy párkányon állva, a falon folyó víztől vizesen, elgyengülve találtuk meg. Az omlékony sziklafalon rendkívüli körültekintéssel kellett mozogni, hogy nehogy lehulló kövek okozzanak újabb tragédiát. A nehézségeket növelte, hogy ekkorra már besötétedett, és ezért körülményesebb volt elég pontosan behatárolni a sérült helyzetét.

Mindezek ellenére rövidesen elérték, és a helyzet felmérése után leeresztették a sziklán rekedt személyt. A sziklafal tövéből rövid orvosi ellátás után a meredek, nehezen járható szakadék oldalán, saját lábán, haladását biztosítva segítették vissza a mentőautóhoz.

Ezek után a másik szerencsétlenül járt holttestét hozták fel a mentők a szakadék aljáról. A körülményekre jellemző, hogy húzó rendszert kialakítva kellett szállítani a hordágyat. A mentőakció éjfél körül ért véget. Az akcióban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat részéről 23 fő vett részt.

Dobogókő sziklafal 2Az eset legsúlyosabb tanulsága, hogy még mindig nagyon sokan lebecsülik hazánk hegyeinek veszélyeit. Nem készülnek fel megfelelően a túrákra helyismerettel, térképekkel, és a túrázás szabályainak tudásával, alkalmas felszereléssel.

Nem gondolják végig, mennyire megváltoztatja a hegyes, dombos vidék turistaútjai bejárásának nehézségeit, veszélyeit a megváltozó időjárás, vagy egyszerűen a sötétség. Mivel Dobogókőnél található sziklák észak fekvésű falain, vagy a Rám-szakadékban levő körülmények jelentősen eltérhetnek budapesti, vagy a Budai-hegységben található körülményektől, a nehezebb viszonyaira (pl. vizes, hideg, sötét, omlós szakaszok) fel nem készült túrázók fokozott balesetveszélynek teszik ki magukat.

Azért is hangsúlyozzuk mindezeket, mert az utóbbi időben évente többször is riasztották a BMSZ-t erre a területre, többnyire súlyos, vagy tragikus balesetekhez. Attól tarunk, hogy a folyamat nem ért véget, nem utoljára kellett nem kirándulóként erre a csodálatos vidékre jönnünk.

(Képek: Szabó Lénárd)

Dobogókő mentés 1Dobogókő sziklafal 4














Keresés