Nemzetközi Barlangimentő Gyakorlat a Morva-karszton

Idén, a csehországi Morva-karszt adott otthont a „Visegrádi négyek” nemzetközi barlangimentő gyakorlatának.

A november elseje és harmadika között lezajlott összejövetelen a négy országból ötvenöt fő vett részt: a Cseh Barlangi Mentőszolgálat 24 fő, Cseh Tűzoltóság 6 fő, Szlovák Hegyimentő Szolgálat 4 fő, Lengyel Hegyimentő Szolgálat 4 fő, Magyar Barlangi Mentőszolgálat 7 fő.

Szakmai konzultációA közös gyakorlat és az elméleti előadások, bemutatók célkitűzése a sérült „hőkomfortjának” biztosítása, optimalizálása. A hypothermiára utaló jelek felismerése, az állapotot előidéző külső hatások megszüntetése, a mentési folyamat alatt a sérült védelme a kihüléssel szemben.

Minden résztvevő ország bemutatta az általa alkalmazott technikákat a sérült kihülésének meggátolására.

 

A lényegi különbségek a résztvevő országok barlangjainak hőmérsékleti viszonyaiból fakadtak, mind a Szlovák, mind a lengyelországi barlangok klimatikus viszonyai, mind pedig magas-hegyi elhelyezkedésük, sokkal nagyobb figyelmet igényel a sérült hőkomfortjának biztosítására, mint például a kedvezőbb hazai viszonyok.

BarlangbanAz általuk alkalmazott izolációs sátrak és fűtési technikáik leginkább a hazai expedíciók háza táján kaphatnak megkülönböztetett figyelmet. Azonban nem elhanyagolható az alkalmazási lehetőségük egy komplexebb, komolyabb sérüléssel járó barlangi baleset, esetleg egy elhúzódó téli felszíni mentés esetén.

Szombaton közös gyakorlatot tartottunk a Skleněné dómy barlangban. Az áldozat -130m–es mélységben szenvedett lábszár, illetve alkar sérüléseket. A sérült ellátása után a négy barlangi mentőszolgálat a cseh tűzoltókkal közösen hozta felszínre a sérültet. Az akciót közösen kiértékeltük és megállapítást nyert, hogy az egységes mentési technikáknak köszönhetően a különböző országok mentőcsapatai gördülékenyen és hatékonyan tudtak együtt dolgozni. A kommunikációs problémák pedig könnyedén áthidalhatóak.

A gyakorlat résztvevőinek véleménye megegyezett abban, hogy a tréningeket folytatni kell, a közös gyakorlatok fontosak a sikeres együttműködés biztosításának alapfeltételei.

Vasárnap a résztvevők a Macoha-szakadékba ereszkedhettek alá.

(fotók: Kunisch Péter)

 

 

Keresés