Lábszártörés a Holdvilág-árokban

Hordágyban a sérült hölgy2013. október 05-én 9 óra 50 perckor az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója telefonon segítséget kért Adamkó Péter BMSZ riasztásvezetőtől, miszerint a Pilis-hegységben, Csobánka település határában a Holdvilág-árok felső részénél egy hölgy lábsérülést szenvedett.

 A Holdvilág-árok a Pilis egyik sziklafalakkal határolt, mély szurdokvölgye. Felső szakaszán a közlekedést egy kb. tíz méter magas, függőleges letörés nehezíti, melyen egy vaslétrán lehet átjutni. A szurdok hossza majdnem két kilométer, a völgytalpon húzódó turistaúton való közlekedést több helyen kidőlt fák, legurult sziklatömbök teszik izgalmasabbá.

Személyautóval a szurdok alját lehet csak megközelíteni, a tetejéhez csak erdei dózerút vezet. A gyönyörű napsütéses őszi időjárás miatt még a szokásosnál is több kiránduló indult ma útnak.

Adamkó Péter azonnal kiadta a riasztást a barlangi mentőszolgálat tagjai felé, negyed órán belül már gyülekezett a kis csapat a bázison. A raktárból hordágyat, készenléti zsákot kötelekkel, csigákkal és szerszámokat vittünk magunkkal, és egy terepjáróval, valamint az OMSZ mentőautójával elindultunk a helyszínre. A közeli Pomázon és Leányfalun lakó barlangi mentők egyenesen a Holdvilág-árokba mentek. Az OMSZ mentésirányítója elmondta, hogy a sérült állítólag a létra felett van, valamint adott egy GPS koordinátát, melyet a helyszínről diktáltak be neki. A koordináta nem a megszokott formátumban volt, ennek ellenére sikerült értelmezni, és a jelzett hely ténylegesen a felső szakaszra, a létrától mintegy kétszáz méterre volt.


Amikor a Pomázról induló barlangi mentők odaértek, elindultak gyalogosan fel a Holdvilág-árokban, és tizenegy óra előtt nem sokkal felértek a helyszínre. A terepjáróval viszont a volt Csikóváraljai-menedékház felől indultunk útnak, ahonnan az említett erdei dózerúton fel lehetett jutni a szurdokvölgy felső végéhez. Itt fent parkoltunk le, innen a többiek mindössze pár száz méterre voltak. Egyértelműen látszott, hogy ide kell szállítanunk a terepjáróhoz a sérültet, lefelé több mint másfél kilométer szállítás lett volna a mentőautóig a völgytalpon. Az időközben alulról felérkező mentők a sérült végtagot rögzítették, majd a speciális barlangi mentő hordágyba fektettük a hölgyet – kiről kiderült, hogy valószínűleg lábszártörést szenvedett a bokája felett.

Indulás a nehéz terepenA szurdok másik oldalán felfelé indulunk

A terep először igen meredek lejtő, majd emelkedő volt, ezeken a részeken kötélbiztosítás mellett szállítottuk a sérültet. Az utolsó kétszáz méter már kényelmesebb turistaúton vezetett. Alig fél óra alatt sikerült a nehéz terepen megoldani a hordágytranszportot, innen már a terepjáróval szállítottuk le a mentőautóhoz a betegünket, majd 13 órakor adtuk át őt az Országos Mentőszolgálatnak.


A mentés a körülményekhez képest gyorsan lezajlott, 13 fő barlangi mentő, valamint az OMSZ négy munkatársa vett részt benne. A mentés során a helyszín meghatározásához, megközelítéséhez a www.turistautak.hu és a www.openmaps.eu térképeit használtuk a GPS készülékeinken. A helyszín IDE illetve IDE kattintva látható.

A mentőcsapat

A fotókat Adamkó Péter készítette.

 

Keresés