Barlangi mentő tréning - nőknek

Gyakorlat a sziklafalonA szlovén barlangi mentőszolgálat (Jamarska Reševalna Služba) meghívására Mentőszolgálatunk 4 tagja kifejezetten barlangi mentő hölgyeknek szervezett nemzetközi képzésen vett részt Sezanában 2018.06.24-07.01. között.

A tréningre a magyar delegáción kívül Németországból, Svájcból, Horvátországból, Szlovéniából, Montenegróból, Törökországból és Ukrajnából is érkeztek barlangi mentő kolleginák (illetve néhány szerencsés férfi kollega is vendégségbe).

A képzés célja egyrészt a mentéshez használt Európa–szerte egyre inkább egységessé váló kötéltechnikai ismeretek megosztása illetve elmélyítése, másrészt pedig olyan ismeretek átadása volt, amelyek birtokában a férfi társaiknál esetlegesen fizikailag gyengébb hölgyek is hatékonyan részt tudnak venni egy–egy mentésben.

Az Európa–szerte egységes technika alkalmazása biztosítja, hogy nagyobb, nemzetközi összefogást igénylő mentőakciók esetén az egyes országok mentőszolgálatai összehangoltan és hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.

2018 slovenia2A jól felépített képzés során áttekintettük az alapvető kötéltechnikai elemeket, majd ezekből lépésről–lépésre állítottuk össze a hordágy transzportálásához szükséges bonyolultabb manővereket, előbb egy sziklafalon gyakorolva, majd a hét második felében két alkalommal barlangi körülmények között is. A mentési technikán kívül a sérült egészségügyi ellátásával és melegen tartásával kapcsolatosan is láttunk új ötleteket, amelyek hazai körülmények közötti tesztelését is fontolóra vesszük.

Mivel a képzés a szlovén Polgári védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (Administration of the Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief) támogatásával valósult meg, a sajtóban is nagy hangsúlyt kapott.

A képzésen a BMSZ részéről Rehány Nikolett, Sándor Zsolt, Szittner Zsuzsa és dr. Zádor Zsófia Erzsébet vettünk részt.

Bízunk benne, hogy a most létrejött jó kapcsolatok a későbbi szorosabb együttműködés alapjául szolgálnak majd.

Fotók: Sándor Zsolt, Szittner Zsuzsa. További felvételek IDE kattintva

Keresés