Bokatörés a Thirring-szikláknál

2013. július 18-án délelőtt nagyon szép kiránduló idő volt a Pilisben Dobogókő környékén. Egy hódmezővásárhelyi természetjáró csoport e napra szervezte a környékre több napos kirándulásának búcsú túráját. Szállásuk az Eötvös turistaházban volt, ahonnan a bőséges reggelit ledolgozandó a környék turista útjain széledtek szét.

Sérültszállítás a meredek hegyoldalon
Egy kisebb csoport a könnyűnek ígérkező sárga jelzést követve, a Thirring-sziklák látogatását tűzte ki célul.

A lépcsők elhagyása után, az utolsó sziklát kerülő utolsó métereken, az utolsó fa gyökéren megbotlott egyikük, és bokasérülést szenvedett. Elmondása szerint nem esett kétségbe, tisztában volt a történtekkel, tisztán hallotta saját bokájának reccsenését.

 

Délelőtt 10 óra körül kértek segítséget az Országos Mentőszolgálattól. A helyszínre érkező pilisvörösvári esetkocsi - két barlangi mentővel, és egy fiatal doktornővel a fedélzetén - a sérült első ellátását elvégezték,   de meg kellett állapítsák, hogy mobilizálását hárman nem tudják biztonságosan megoldani a kitett, meredek terepen. Ekkor kérték a Barlangi Mentőszolgálat segítségét.

A Barlangi Mentőszolgálat az Országos Mentőszolgálat segítségével rövid idő alatt kiérkezett a helyszínre 12 fővel. A helyszínen ellátott sérültet a nehéz terepen speciális hordágyukba tették, és megkezdték a sérült transzportját a turistaház parkolójánál álló mentőautóhoz. 

A nehéz terepen hat fő viszi a hordágyat

A transzport alatt a több esetben is szükség volt a hordágyat szállító barlangi mentők biztosítására. A sérült nagyjából fél óra alatt jutott el a menedékházhoz. A mentők a sérültet további vizsgálatokra és ellátás céljára az esztergomi Vaszary Kolos Kórházba szállították.

 

 

Keresés