Akcióban a BMSZ Erdélyben a Salvamont mentőszolgálattal

2013.07.10.-én szerdán a Papp Ferenc Barlangkutató Csoport - köztük három barlangi mentő -  a bihari Csodavár (Cetatile Ponorului) felett található Porcika-zsombolyt (Avenul Bortig) látogatta meg. Két csapatban mentünk le a barlangba, mikor az első csoport tagjai már kint voltak egy lengyel turista házaspár és néhány kísérőjük érkezett a zsombolynál levő hágóhoz, ahol leültek egy kidőlt fatörzsre. Egyszer az egyik kísérő jött oda hozzánk, és fájdalomcsillapítót kért. Ő említette, hogy a házaspárból a feleség elesett és beütötte a könyökét egy kőbe.


Odamentünk az asszonyhoz, kérdeztük mi történt, hogy történt, stb. Eléggé elszomorító állapotban volt, láthatóan nagyon fájt neki a dolog, ő úgy gondolta eltört a keze. Leültettük egy polifoamra és betakartuk izolációs takarófóliával, a kihűlés elkerülésére (a felszínen hideg volt!). Ekkor már riasztották a helyiek a Salvamont Hegyi és Barlangi Mentőszolgálatot. A barlangból kiérkező orvosunk a sérültet megvizsgálta, és fájdalmat csillapított. Eközben megérkezett a Salvamont paramedic tagja, rögzítette a sérült végagot, felkötötte, tovább vizsgálta és ellátta a beteget. A sérült szállításához érkezett egy egyetemista csapat segíteni, akiket a Salvamont tagjai kértek fel.

Mivel hordágyat nem hoztak, egyik túratársunk beülőjét ráadtuk a hölgyre, és kötélbiztosítással elindultunk vele le a hegyről. Az útvonalon két meredek szakasz van, ezeken biztosítottuk kötéllel az útját, miközben a doktorok és a fiatalok segítették lefelé, elpakoltuk az útjából a gallyakat, illetve a lépcsőkön lesegítgettük a Csodavárnál levő elágazásig. Innen már könnyen járható turistaút vezetett a dózerúton várakozó mentőautóig.


Az eset ismét jól példázta a BMSZ és a Salvamont közös együttműködését, melynek további megpecsételésére az eset után egy koccintással járultak hozzá a mentésben résztvevők...

 

 

Keresés