Baleset a Mátyás-hegyi-barlangban

Mátyás-hegyi-barlang 1.Barlangi mentők hoztak ki egy könnyebben sérült fiatal nőt a fővárosi Mátyáshegyi-barlangból pénteken hajnalban - közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője az MTI-vel.

Adamkó Péter elmondta, a fiatal nő egy csütörtök esti gyakorló túrázás közben 3-4 métert zuhanva egy hasadékba esett, és kificamodott a válla. Hozzátette: a mentés két-két és fél órát vett igénybe.

A túrán 5 fő vett részt, közülük négy fő tapasztalt barlangász, míg egyikük (a későbbi sérült) pedig kezdő volt. A látogatás célpontja a tó volt, melyet oda felé a Nagy-terem, Laci-lépcső, Vadvizek-útja, Opera Kis-travi, BETE átlépő, Földgömb-terem, "Sírgödör", Patakmeder útvonalon tettek meg a túrázók, míg  kifelé vezető útvonalnak a Tó - Nagy-travi, Tó -  Kis-travi, Opera kerülő, Opera Kis-travit választották.

A Nagy-travi után a kisebb termet követő felmászás felső szakaszán 4 méter magas, 30-50 cm között változó szélességű, meredek dőlésű hasadékban fönt egy, középen és lent pedig egy-egy ember defenzíven biztosította, illetve szóban segítette a kezdő túratárs felmászását.

Mátyás-hegyi-barlang 2.Mivel a hasadék túl szűk volt, ezért csak a legalsó ember tudott a mászó alá állni, a középső pedig oldalról tudta biztosítani. Amikor a lány  felhasalt a hasadék feletti terem járattalpára, váratlanul visszacsúszott és csak az alsó embernek sikerült fékeznie a csúszását és tompítani a leérkezését a hasadék aljára.

A sérült eszméletét nem vesztette el és elmondása szerint a jobb válla kificamodott. Mint ekkor kiderült, korábban sí balesetben már ugyanez a válla hasonlóan sérült.

Ezután 2 fő kiment a barlangból értesíteni a Barlangi Mentőszolgálatot, illetve megérkezésükig a sérült kényelmének és közérzetének javítása érdekében pokrócokat, polifoamot, vizet, további kötszereket és izolációs fóliát vitt le. Ezalatt a helyszínen maradt túratársak a mentés szempontjából megfelelőbb helyre kísérték a hasadékból és ott izolációs fóliával betakarták.

A baleset 20:30 és 20:45 között történt, a Barlangi Mentőszolgálat értesítése pedig 21 órakor. A sérültet a BMSZ 22:15 óra körül vette át. A sérültet a mentőautóba 00:30 órakor tették be és utólagos tájékoztatás szerint 2:30 és 3:00 óra között engedték haza a kórházból, mivel a vizsgálatok szerint egyéb sérülés nem történt.

(Zsólyomi Zsolt felvételei)

 Mátyás-hegyi-barlang 3.

Keresés