Sérült turista mentése a Rám-szakadékból

A jobboldali sziklafal tetejéről zuhant le az áldozat2005. január 15-én szombaton délután fél 5 magasságában riasztást kapott a BMSZ, miszerint egy súlyosan sérült fiatalember fekszik órák óta a Rám-szakadékban. Szerencsére aznap a Mátyás-hegyi barlangban gyakorló túrát tett a tagság elsősorban újoncokból álló része így az ott jelenlévő mintegy 20 ember azonnal, teljes felszereléssel a helyszínre sietett ahol a közelben lakó további tagok csatlakoztak hozzájuk.

Az erdész és egy tűzoltó vezetésével a Rám-szakadék jobb oldali fő oldalágának felső végéhez mentünk ahonnan az árokba ereszkedve egy 4-5 méteres letörés alatt további két tűzoltó, egy mentőorvos és a sérült várt minket igen fázosan. A sérült fiatalember és társa elmondásuk szerint toronyiránt túráztak a Pilisben - de számításaikat a váratlanul megjelenő árok keresztbehúzta és az elől haladó fiatalember a kép jobb oldalán a bevágás feletti részről 8-10 métert zuhant.

Társa mobiltelefonon értesítette a mentőket, úgy tűnik az eddigi ismereteink szerint néhány tévinformációval is ellátva őket. A helyszínre érkező mentősök persze megállapították, hogy innen se a sérült se ők nem fognak segítség nélkül távozni, ekkor adták ki a szélesebb körű riasztást.

A meglehetősen hideg estén először egy kicsit felmelegítettük a nagyon fázni látszó sérültet, aki a lábán a csípőjén és a fején sebesült meg (a fejéből még a szállítás során is láthatóan szivárgott a vér). Ezután áthelyeztük a mi hordágyunkba, és mivel a a helyszínt jól ismerők úgy döntöttek, az árokban lefelé haladva, Dömös felé kezdtük meg a szállítást.

ram2ram3

 

Néhány kisebb tereplépcsőt követően, ahol kötélen kellett ereszteni a hordágyat a "főágban" a turistaúton viszonylag kényelmesen és gyorsan értük el a betonút elején a sorompónál várakozó mentőautót ahol az áldozatot vákuumágyba fektették és elvitték. A mentés résztvevői ezekután begyalogoltak Dömösre, ahol az egyetlen nyitvatartó vendéglátóipari létesítményben várták meg az autók megérkezését.

Az alábbiakban az esetről megjelent sajtóhír olvasható. Érdekes a sok pontatlanság mellett miképp zuhanhat valaki a Rám-szakadékból a Lukács-árokba.....

Lezuhant egy fiatalember a Rám-szakadéknál - MTI

Lezuhant egy fiatalember a Visegrádi-hegységben a Rám-szakadéknál, és könnyebb sérüléseket szenvedett szombat délután, mondta a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek.

A 20 éves fiatalember a Rám-szakadék Dömös felőli végén egy turistaútról mintegy 30 métert csúszott, és a Lukács-árokba zuhant - tette hozzá Dobson Tibor.

Az esztergomi tűzoltók és a mentők is a helyszínre érkeztek, de a sérült fiatalembert a speciális barlangi mentők emelik ki, mondta a szóvivő. A fiatalember magánál van, lehet vele kommunikálni. Arra panaszkodik, hogy fáj a térde, válla, feje, de feltehetően nincsenek súlyos sérülései.

 ramszakadek4

Keresés