Búvárbaleset a jósvafői Baradla Alsó-barlangban

A Baradla-alsóbarlang bejárataSzombaton kb. 12 óra 10 perckor a Baradla-barlang Rövid-Alsó-barlangjának 4. szifonjában eltűnt a kifelé tartó merülőpár utolsó személye. A vezető kötélnél látták, hogy megindult kifelé, azonban a húzása abba maradt. Rögtön utána indultak, illetve értesítették Salamon Gábor igazgatót az esetről. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Aggteleki Területi egysége 12.40-kor kapta meg a riasztást és rögtön a helyszínre siettek.

Gyors konzultációt követő értesítették Adamkó Péterrel riasztásvezetőt és megbeszélték, hogy egyenlőre csak búvár tagok kapjanak értesítést az eseményről, mivel a hordágy kihozatalhoz az aggteleki Területi egység létszáma elégséges a helyszínen.

13.50 kor érkezett az első BMSZ-es egység a 4. szifonhoz a teljes felszereléssel. Ott Birgés Sándor közölte, hogy 5 percre van még levegőjük, ha nem találják meg addig az eltűnt búvárt, akkor jöhetnek a segítő búvárok.

Ezután szinte rögtön hallatszott a kereső búvár kiáltása, hogy megtalálta eltűnt társukat a szifon alján. 14.03-kor megérkezett a mentőhelikopter is. Miután a sérültet kihúztuk a szifonból azonnal elkezdtük az újraélesztését, illetve felkészítését a kiszállításra.

Az ügyeletes orvos azt javasolta, hogy azonnal induljunk ki a felszínre, mert ott talán van még esély az újraélesztéshez. 14.40-kor indult ki a hordágy. A 3. szifonban emberfejnyi légrés volt ez megnehezítette a haladást. A sérülttel 14.56-ra értünk a felszínre.

Ott átvette az Országos Mentőszolgálat, azonnal megkezdték az újraélesztést, ami sajnálatos módon sikertelen volt. 

Kapcsolódó linkek:

Hvg.hu - Meghalt egy kutatóbúvár a jósvafői Baradla-barlangban

Index.hu - Meghalt egy kutatóbúvár a jósvafői barlangban

MTV Hiradó videó - Meghalt a barlangban rosszul lett búvár

Blikk - Tragédiába torkollt a barlangi búvárbuli

Stop.hu - A férfi életét már nem lehetett megmenteni

Baradla-alsóbarlang 2.Baradla-alsóbarlang 1.

Keresés