Sérült siklóernyős a HHH starthely alatt

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Siklóernyő mentés Hármashatár-hegy ParagliderA Hármashatár-hegy reptér felé néző starthelyéről történt felszállása után durván ért földet és megsérült egy siklóernyős pilóta vasárnap délután. A pilóta a starthelytől kb. 50 méterrel lejjebb, a karsztbokorerdővel borított köves hegyoldalba csapódott. Sporttársai 13:30-kor értesítették a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot a 06 30 79 070 79 segélyhívó számon.

A földön fekvő, sérült siklóernyős mentésére riasztottuk a BMSz Központi Területi Egységének tagjait, akik közül a leggyorsabbak röviddel 14 óra után érkeztek a helyszínre és megkezdték sérült első ellátását. Helyszínre érkező orvosunk a sérültet megvizsgálta, szállítható állapotba hozta, és átadta az addigra összegyűlt 17 barlangi mentőnek szállításra.

A fájdalmakkal küzdő, gerincsérültnek tűnő pilótát a helyszíni ellátást követően a rögzítettük a hordágyunkba, és a meredek hegyoldalban kötélbiztosítás mellett a starthelyig szállítottuk felfelé.

A starthelytől már kitaposott turistaúton haladtunk az autókkal járható útig. Itt adtuk át 14:40-kor, fél óra szállítás után a sérült pilótát az Országos Mentőszolgálat pesthidegkúti esetkocsijának, aminek a fedélzetén rég nem látott barlangász barátunk is szolgálatot telesített.

Az OMSz a sérültet vizsgálatok és ellátás céljából a János kórházba szállította. A szerencsétlenül járt pilóta mielőbbi felépülésére számítva minden siklóernyős sportolónak biztonságos repüléseket kívánunk a szezon hátralevő részére.

Fotók: Tamasi Dóra

Magyar Barlangi Mentőszolgálat Cave Rescue Siklóernyő mentés Hármashatár-hegy Paraglider

Keresés