Törökországban 1000 méter mély barlangban segítünk

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 11., 23:38Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

FELSZÍNEN A HORDÁGY MARKKAL!
58.5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérember közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről! Részletek hamarosan.
Magyarországi barlangi mentőszervezetként a mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat valamint a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai vettek részt.
  

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 11., 15:26

 A hordágy -150m-en van!


Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi MentőszolgálatVasárnap este, egy hét után a felszínre ért a törökországi Morca-barlangból az a magyar barlangimentő csapat, akik elsőként érkeztek a helyszínre. A csapat szakmai munkáját dr Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa vezette.

Miután múlt szombaton segélykérés érkezett egy nemzetközi barlangkutató expedíció tagjaitól, az ECRA megkereste Európa barlangi mentő szervezeteit, hogy van-e olyan nemzeti mentőalakulat, ami fel tud ajánlani egy olyan egészségügyi csapatot, ami azonnal tud indulni, akik érdemi orvosi ellátást tudnak nyújtani az akkor már súlyos, életveszélyes állapotban levő sérültnek és nem mellesleg képesek lejutni a -1040 méteren levő HOPE bivakba. E három kritériumnak múlt szombaton csak a magyar csapat tudott eleget tenni.

Helyszínre érkező csapatunk egyik tagja a felszínen maradt a mentés koordinációjának megkezdésére, a többiek azonnal elindultak a sérült felé. Útjuk hosszú és kimerítő volt. Nehéz barlangi körülmények közt az 1000 méteres mélység elérése önmagában sem kis teljesítmény, több maratoni táv lefutásával hasonlíthatjuk össze. Közlekedésüket nehezítette, hogy fejenként több barlangász zsákot kellett magukkal vinniük, hogy a sérült mellett ki tudjanak alakítani egy intenzív osztályként működő pontot.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi MentőszolgálatÉrkezésükkor Mark súlyos, életveszélyes állapotban volt. Az életmentő orvosi beavatkozás során megkezdték gyomrának nagy dózisú gyógyszeres védelmét, elkezdték a véralvadási faktorok helyreállítását és másnap, amikor a török szervek által biztosított vér és vérkészítmény megérkezett transzfúziót is kapott. A terápiát barlangi körülmények közt, egy hideg, alapvetően párás és poros közegben kellett lefolytatni – olyan tábori körülmények között, hogy a vér előmelegítését is csak tábori benzinfőzőn langyosított vízben tudták megoldani. A kezelésnek köszönhetően Mark lábra állt, panaszai javultak, és pár nap múlva már az az ötlet is reálisnak tűnhetett, hogy a felszínre jutáshoz nem biztos, hogy kell hordágy.

Zudi napokig 0-24-ben a sérült mellett maradt, nem csak a vitális paramétereit monitorozta, nem csak a gyógyszeres kezeléseket végezte, de a lelket is próbálta tartani Markban és az aggódó társakban. Péntekig maradt a beteg mellett, amíg le nem váltotta az időközben megérkező hivatásos olasz kontingens orvosa. A betegátadás után a csapat ezen része el tudott indulni a felszín felé.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi MentőszolgálatZudi 13 éve barlangászik, végigjárta a teljes hazai képzési rendszert, túravezetői végzettségét tavaly szerezte meg. 8 éve erősíti a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot, több hazai mentőakcióban már élesben is bizonyította tudását. Mentőszolgálati tevékenyége mellett több barlangkutató csapattal is részt vállal kutatásokban, tagja a Laci-zsombolyt kutató kollektívának és a montenegrói magyar kutató expedíciók rendszeres résztvevője is.

Reméljük hogy Mark a mai nap során már a felszínre ér, és mihamarább kórházi körülmények közt folytatódhat a kezelése.

  

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 11., 7:59

 A hordágy -300m körül jár.

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 10., 19:09

 A hordágy elérte a -500 méteres bivakot. Innen rövid pihenő után a tervek szerint megkezdődik a magyar és horvát közös csapat szakasza, egészen kb -120 méterig. Hajrá magyarok, legyetek ti is pont olyan ügyesek, mint az eddigi szakaszon dolgozó kollegák! 

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 10., 2:57

 A hordágy elérte a -720 méter mélységben lévő következő bivakot.

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 9., 18:01

 A hordágy elérte a -920 méter mélységben lévő ellenőrzési pontot.

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 9., 16:50

  Ma délután, helyi idő szerint 14:29-kor elindult a hordágy a felszín felé a dél-törökországi Morca-barlang -1040 méter mélységben levő HOPE bivakjából. A -720 méterTörökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja az aktuális tervek szerint. A sérültet az olasz csapat orvosa és asszisztense kísérik jelenleg.
A barlang felsőbb szakaszain néhány helyen még mindig zajlik a kötélpályák húzórendszereinek kiépítése. A soknemzetiségű mentőcsapat kisebb csoportjai a feladataikhoz igazítva, időzítve szállnak le a barlangba a következő órákban, cél az, hogy mindenki akkor érjen a helyére, amikorra az előző csapat a hordággyal odaér.

  A magyar csapat előre láthatólag -4-500 méter között veszi át majd a sérültet. A magyar-horvát közös csapat egészen a barlang -100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb, és 3 nagyobb aknát tartalmaz. A legnagyobb akna mélysége 60 méter. A magyar csapat kiutazáskor több mint 500 méter kötelet, rengeteg beszerlési eszközt, alapcsavart, járattágító pyropatront, fúrógépet, és melegítő eszközöket vitt magával. Ezen eszközök egy részét támogatóinktól kaptuk, hálás köszönet az Explo.hu webáruháznak, a NomadSport és a Mountex csapatának

  A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentő csapat a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutató expedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és 4 kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen vannak, ők támogatják a mentési munkálatokat.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat  A magyar csapat volt az első barlangi mentő erő a helyszínen. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi team-je múlt vasárnap érkezett a helyszínre, és kezdték meg az életveszélyes állapotban levő 40 éves amerikai barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. E csoport -1040 méteren olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellet vértranszfúziót is végre tudtak hajtani.

  A mentésben részt vevők szerint a barlang kiépítése ígéretes, folyamatos haladást terveznek a felszínig, amit legfeljebb a sérült állapota, igényei miatt terveznek megszakítani. Cél, hogy minél előbb a felszínre juttassák a sérültet, ahol klinikai körülmények között folytathatják az ellátását.

 

Folytatjuk, ha újabb hírek érkeznek.

Képek: Berentés Ágnes

 

 

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 8., 20:47

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat   

   Szeptember 7-én, csütörtök este egy 20 fős magyar barlangi mentő egység utazott ki Törökországba a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség segítségével. A kiutazó 20 fő csatlakozott a jelenleg kb 170 fő részvételével zajló, többnemzetiségű akcióhoz. Az akcióban jelenleg a magyar csapaton kívül török, olasz, horvát, bolgár, szlovén, lengyel barlangi mentőcsapatok dolgoznak és az USA-ból három közreműködő barlangász vesz részt. Az akciót az ECRA vezetőségének döntése alapján az olasz kontingens vezetője Giuseppe Conti irányítja. Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

  A felszín alatt napok óta zajlik a barlang mentésre való kiépítése. Bolgár barlangi mentők tágítják a -600 és -750 közti szűk, meanderező járatokat, próbálják megtalálni vagy kialakítani sérült számára legkímélőbben járható utat. Ez a tágítás azt jelenti, hogy arra alkalmas helyeken mikro robbantásokkal, a nem alkalmas helyeken vésővel, vagy csak kalapáccsal próbálják növelni a járatok szélességét, magasságát. Erre azért van szükség, mert egy egészséges barlangász sokkal szűkebb helyen fér el, mint egy barlangi mentő hordágy, főleg, ha egy fájdalmakkal küzdő sérült is van benne.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat  A szűk járatokon kívül a vertikális aknák kötelei is felújításra szorulnak. A helyszíni információk szerint a barlang -500 méterig elég jól van beszerelve, ez azt jelenti, hogy a kötelek jó helyen haladnak, távol a vízesésektől, a kikötések biztonságosak, és maguk a kötelek is jó állapotban vannak még. Az 500 méter alatti részek azonban ’expedíciós beszereléssel’ kerültek a falakba. Ezeken a helyeken ki kell építeni azokat a kötélpályákat, amiken a nagyszámú barlangi mentő biztonságosan közlekedhet. A közlekedő kötelek mellett a hordágy mozgatásához szükséges húzórendszerek standjait is ki kell építeni, és a felhúzásokhoz szükséges köteleket is telepíteni kell.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat  A magyar orvosi csoport elsőként érkezett a helyszínre, kezdte meg a sérült ellátását, 5. napja a föld alatt vannak. Helyszíni információink szerint ma megérkezett a váltásuk, az olaszok barlangi mentő csapatának orvosa és asszisztense személyében. Munkájuk támogatása érdekében átadtunk használatra nekik egy mobil vérgáz elemző készüléket, melyet az indulás előtti napon bocsátott rendelkezésünkre a Siemens-Healthcare és Diagnosticum Zrt. A magyar orvoscsoport továbbra sem jön fel a felszínre, egy felsőbb bivakba vonulnak vissza pihenni és váltják majd az olasz egészségügyi team-et a folyamatos megfigyelést, ellátást igénylő sérült mellett.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat 

 Amint a barlang kiépítése és a sérült státusza engedi az olasz vezetőség mielőbb el kívánja indítani a felszínre transzportálás folyamatát. A tervezési fázisban jelenleg a 20 m/ó tervezett haladásról esett szó.

 

 

Folytatjuk, ha újabb hírek érkeznek.

Képek: Berentés Ágnes és Sándor Zsolt

 

 

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 7., 21:20 

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat  20 magyar barlangi mentő indult el az esti órákban, hogy csatlakozzanak a törökországi Morca-barlangban zajló mentőakcióban részt vevő 200 főhöz. A nagyszabású műveletben a helyi török csapaton kívül magyar, bolgár, horvát, olasz és lengyel egységek vesznek részt innentől. Az akció vezetését az ECRA vezetőségének döntése szerint az olasz kontingens végzi.

A sérült barlangász felszínre szállítása a barlang és a sérült kiszállításra való előkészülte után a lehető leghamarabb elkezdődik az 1000 méteres mélységből.

Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Honvédség kiutazásunkhoz való hozzájárulását. 

Ehhez kapcsolódóan a Magyar Honvédség anyagait és további fényképeket itt és itt találjátok!

 

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

  

FRISSÍTÉS 2023. Szeptember 5, 14:45 

Morca Mentés Törökország barlang barlangi mentés Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Rossz hírek érkeztek a dél-törökországi Morca barlangban zajló mentésről

2023. augusztus végén kezdődött egy nemzetközi, magyar barlangászok részvételével indult barlangkutató expedíció Dél-Törökországban, a Taurus-hegységben a Morca-barlangban.

Az expedíció egyik húzó embere, egy 40 éves amerikai barlangkutató hirtelen rosszul lett, gastrointestinális vérzése alakult ki, ami azt eredményezte, hogy nem tudja elhagyni a barlangot saját erőből. Az expedíció vezetői segítséget kértek az ECRA-tól, az európai barlangimentő szolgálatokat tömörítő szervezettől, akik elsőként egy olyan orvoscsoportot kerestek, ami képes azonnal indulni és képes a sérülthöz -1000 méterre lejutva érdemi orvosi ellátást nyújtani. Európában vasárnap csak a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tudott ilyen csapatot elindítnai.

A magyar barlangi mentők két csoportban vasárnap és hétfőn értek a helyszínre, és megkeztdék a leszállást a barlangba. Az első csoport rettenetes erőfeszítések árán lejutott a sérülthöz, felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat az extrém mélységben levő barlangi bivakhelyen. A sérült gyógyszeres ellátásának megkezdését követően vértranszfúziót is kapott.

A magyar barlangi mentők második hulláma ma hajnalban megérkezett a barlang bejáratához, ők a további vérrel, és fagyasztott vérplazmával indultak a sérült felé vezető majd egynapos útra.

A csoport többi tagja próbál megbízható kommunikációs kapcsolatot kiépíteni a sérültet ellátó csapattal 1000 méter mélységben, próbálják a felszínről szervezni a jelenleg dolgozó mentőerők ellátását, és a konkrét mentéshez való felkészülést. Külön nehézséget jelent, hogy ilyen jellegű mentőakciók nagyon ritkák, és a hatóságok adminisztrációs folyamatai nehezen látszanak megindulni.

Jelenleg a mentőakcióban a török vezetés alatt álló nemzetközi kutatócsapat tagjai, 2 bolgár  és a 9 magyar barlangi mentő vesz részt. Több nemzetközi mentőcsapat, a magyarokon kívül többek közt horvát, olasz, szlovén és amerikai barlangi mentők a hivatalos felkérésre várnak indulásra készen.

A sérült jelenleg  -1000 méteres mélységben van. A világ barlangi mentéseinek történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban végrehajtott mentés tartja. Itt egy stabil állapotú, de polytraumatizált koponyasérült kutatót 700 ember 11 napi megfeszített munkájával sikerült a felszínre juttatni. A friss információk fényében egy hasonló méretű barlangi mentőakció elején állunk.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy 60 éve működő, önkéntesekből álló, önfenntartó civil szervezet. Eddigi akcióinkat, ahogy a mostanit is tagjaink tagdíjából, ritkán elérhető pályázati forrásokból, és főleg SzJA 1%-ból finanszírozzuk. Ez a mentőakció még az elején tart, de  márjelentősen megterhelte anyagi hátterünket. Amennyiben lehetőségetek van akármilyen összeggel támogatni munkánkat kérlek segítsétek most rajtunk is egy kicsit. Támogatásotokat el tudjátok hozzánk juttatni a MagNet banknál vezetett számlánkra utalva:

Magyar Barlangi Mentőszolgálat 16200137-00187628 számra, vagy az IBAN: HU07162001370018762800000000, Magnet Bank, SWIFT: HBWEHUHB, Név: Magyar Barlangi Mentoszolgalat számra.

Amint további autentikus hírekhez jutunk a barlangból, frissítjük a beszámolónkat.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

 

 ELSŐ HÍR: 2023 szeptember 3-án:

 

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

2023 szeptember 2-án, szombaton késő este telefonos segítségkérés érkezett a Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz.

A Törökország déli részén nyíló Morca barlangot kutató magyar részvétellel zajló nemzetközi expedíción rosszul lett egy 40 éves amerikai barlangkutató - gyomor-bélrendszeri vérzése nem csillapodik, állapota egyre romló tendenciát mutat, és a bejelentés érkezésekor egyértelműen képtelen arra, hogy önerőből elhagyja a mintegy 1000 méter mélyen levő föld alatti táborhelyet.

A mentés a török szervezetek vezetésével, de az Európai Barlangi Mentők Szervezete (ECRA) koordinálásával kezdődött meg. Az ECRA előzetes koordinációja szerint a leggyorsabban mobilizálható olyan egészségügyi csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni is, a Magyar Barlangi Mentőszolgálaté.

Ennek fényében a török expedícióval egyeztetve, a magyar diplomáciai intézmények bevonásával vasárnap délután elindult a helyszín felé és ma hajnalban meg is érkezett a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 4 fős egészségügyi csoportja és a Terrorelhárítási Központtal együttműködésben a helyszínen megkezdte az elsődleges intézkedéseket.

A kiutazó csoport fő feladata, hogy a sérült szakszerű vizsgálatát elvégezze, első ellátását megkezdje. A mentőcsoport szakmai munkáját intenzív terápiás szakorvosunk vezeti, a csoport diagnosztikai eszközöket és olyan terápiás eszközöket visz a sérült mellé, ami a súlyos, életveszéllyel fenyegető helyzetben szükséges lehet az első ellátáshoz.

Munkájukat nehezíti, hogy a sérült barlangkutató extrém mélységben várja a segítséget. A sérülthöz vezető út a barlang bejáratától közel egész napos, folyamatos mozgást igényel kötélpályákon és nehéz barlangi terepen nedves körülmények között.

Előre kalkulálható nehézség lesz az is, hogy az ellátást megkezdő magyar mentőcsapat a sérülthöz érkezve kb 48 órája lesz folyamatosan talpon, és igazi munkáját ekkor tudja megkezdeni.

A sérült barlangkutató a nemzetközi barlangász társadalom ismert alakja, magasan képzett barlangász, maga is barlangi mentő. A világ számos karsztos területén vett részt barlangkutató akciókban, évek óta tagja magyar expedícióknak is Montenegróban. Barlangkutató tevékenységén kívül az ECRA orvosi bizottságának titkára, és az USA barlangi mentő szervezeteinek oktatója is.

Alsó kép: a barlang függőleges metszete. A sérült a (HOPE) bivakban van.

Törökország barlang barlangi mentés Morca cave caverescue Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Keresés