Bokasérült mentése a Thirring-szikláknál

Dobogókő turista baleset mentés hegyimentés barlangi mentőszolgálat Thirring-sziklák körút2023. július 8.-án dr. B.I. 73 éves úr a Pilisben túrázott feleségével és barátaival Dobogókő közelében a Thirring-kör turistajelzésen. 16 óra után kicsivel a turistaúton egy gödörbe lépve bokája maga alá fordult, megsérült, nem tudott lábra állni.

Családtagjai riasztották a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot (BMSz) a Dobogókőn látott riasztási matricánk alapján. Barlangi mentőink egyik csoportja a raktárból a mentőfelszerelésekkel indult a helyszínre, másik csoport egyenesen Dobogókőre ment.

A parkolóból az erdőben egy kilométert haladva, közben 100 méter szintet ereszkedve lehet a helyszínt elérni, ami a Thirring-sziklák lábánál, függőleges falak alatt található.

Az első csoport a BMSz orvosával nem sokkal 18 óra után ért a helyszínre, és megkezdte a sérült ellátását.

A sérült végtagot rögzítették, és speciális barlangi mentő hordágyba helyezték az urat - a nehéz terepviszonyok között ebben lehet a beteget szállítani megfelelően. A sérült ellátása közben a mentőcsapat többi tagja megkezdte a szállításhoz a kötélpályák kiépítését.

19 óra 09 perckor megkezdődött a sérült szállítása, az akcióvezető döntése alapján a transzport a nagy sziklák közötti meredek, erdei terepen, kötéltechnika segítségével valósult meg.

Dobogókő turista baleset mentés hegyimentés barlangi mentőszolgálat Thirring-sziklák körútA 100 méteres szintkülönbség leküzdését követően a felső, közel vízszintes szakaszon a parkolóig a turistaúton történt a hordágy szállítása.

Ötven perc múlva, este nyolc előtt egy perccel a dobogókői parkolóban átadtuk a sérültet az Országos Mentőszolgálat (OMSz) egységének, akik a területileg illetékes Szent János Kórház Traumatológiára szállították.

A kórházban a vizsgálatok alapján kiderült, hogy az úrnak többszörös bokatörése van, amit valószínűleg még az éjjel meg is fognak operálni.

Dobogókő környéke frekventált kirándulóhely, Budapesttől nem messze található a Pilis-visegrádi-hegység szívében. Számos könnyebb-nehezebb túraútvonal indul innen, gyönyörű kilátással, impozáns sziklaalakzatokkal, melyeket egy hétvégi napon több százan keresnek fel. A Thirring-körút Dobogókőről indulva közel két és fél kilométer hosszú, 133 m szintkülönbséget tartalmazó útvonal, mely a bükkerdőben vulkáni sziklaalakzatok között kanyarog (részletek ide kattintva).

A mentésben 18 fő barlangi mentő vett részt (1 orvossal). Az úrnak mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánunk! 

A sérült családjának köszönőlevele IDE KATTINTVA olvasható.

 Fotók: Izápy Viktor

Dobogókő turista baleset mentés hegyimentés barlangi mentőszolgálat Thirring-sziklák körútDobogókő turista baleset mentés hegyimentés barlangi mentőszolgálat Thirring-sziklák körút

Keresés