Kapóra jött, hogy a BMSz is a barlangban volt

Mátyás-hegyi-barlang mentés barlangi mentőszolgálat bmsz caverescue2023. január 21-én történt egy rendkívüli eset a Mátyás-hegyi-barlang "overállos" túrája során: Az egyik résztvevő (kb 50 éves férfi, átlagos testalkatú) a barlang „Vadvizek-útja” nevű szakaszánál rosszul lett, és nyilvánvalóvá vált, hogy a túrát nem tudja folytatni. Ott derült ki, hogy inzulinrezisztencia miatt következett be a baj.

Ilyenkor a túravezető a túrát visszafordítja, és kikíséri a 9 fős csoportot a barlangból, súlyosabb esetben riasztja a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot. Ez viszont igencsak elrontotta volna a többiek túráját, ha vissza kell innen fordulni. Szerencsére a túravezető tudta, hogy a BMSz a barlangban gyakorlatozik, így (vissza)élve a helyzettel, közvetlenül tőlük kért segítséget. Két perc múlva már mellette volt egy kisebb barlangi mentő csoport, közülük ketten kikísérték a barlangból a rosszul lett túrázót.

Ha nincs a BMSz a közelben, akkor a túravezető kénytelen lett volna a túrát megszakítva vagy a túratársak segítségével kikísérni az embert, és a túrát utána folytatni (ha a többiek kedve el nem megy tőle), vagy súlyosabb esetben riasztani és helyben bevárni a BMSz érkezését.

A BMSz gyors segítségének örültek a csapat tagjai, hiszen így végül a többiekkel egy jó hangulatú túrát tudtak folytatni.

Fotó: Kovács Márton

Keresés