Baleset a Mátyás-hegyi-barlang BETE szakaszán

sérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallos2022. augusztus 13-án egy kisebb csoport overallos túrán vett részt a budapesti Mátyás-hegyi-barlangban. A társaság egy kb. 2,5 óra hosszúságú, nem betonjárdákkal kiépített útvonalon haladt, barlangi túravezető szakvezetésével.

Ebben a barlangrészben kúszni-mászni kell, sok helyen szűkebb részeken, máshol kisebb-nagyobb letöréseken keresztül. A túrán részvételhez barlangász előképzettség nem szükséges.

Nem sokkal dél után az egyik felmászásnál az ún. "BETE-átlépő"-nél egy 28 éves hölgy visszacsúszott, és a hátára esett, medencéjét fájlalta. A túravezető a baleset mechanizmusa és a fájdalom miatt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte.

A barlangi mentőszolgálat a tagságának 12:40-kor adta ki SMS-ben a riasztást, a Budapesten és környéken lévő barlangi mentők elindultak a helyszínre.

A BMSz a riasztást követően mentőfelszereléssel a helyszínre vonult, majd elsőként egy orvoscsoport szállt le a barlangba a sérülthöz.

Eddigre a sérültet már a túravezető irányításával szakszerű elsősegélyben részesítették: rögzítették és kihűlés ellen védték izolációs takarókkal (a barlang hőmérséklete 12 celsius fok). 

sérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallosOrvosaink a sérültet ellátták, fájdalomcsillapítást követően a speciális barlangi mentőhordágyban rögzítették, majd megkezdődött a felszínre szállítás.

A kifelé vezető útvonalon 3 kisebb, pár méteres függőleges letörésen kellett áthaladni, valamint számos, helyenként kanyargós, máshol szűk járaton.

A bejárat közelében még egy közel 4 emelet magas függőleges aknán kötéltechnikát alkalmazva érkeztünk a sérülttel a felszínre.

16 óra 55 perckor átadtuk a sérültet az Országos Mentőszolgálat Csillaghegyi mentőegységének, akik a Honvéd kórház Sürgősségi Osztályára szállították.

A mentésben 18 fő barlangi mentő vett részt, 3 orvos, illetve a BMSz mellett a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai. A sérültnek mielőbbi gyógyulást kívánunk!

sérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallossérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallos

GYIK:

Milyen mélységben történt a baleset? 45 méter mélyen, ami kb. 15 emelet mélységnek felel meg.

Milyen távol a bejárattól történt a baleset? "légvonalban" alig 70 méter, de a kanyargós járatokban valójában több mint 300 méter, ahol nem sétálni, hanem kúszni-mászni kell. Kattints ide a térképhez, nézd meg hol van a "BETE-terem" ennek közelében volt a baleset.

sérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallos

Normál esetben mennyi idő innen kijönni saját lábon? Kényelmesen kb. fél óra.

Mit lehet még tudni a barlangról? A Mátyás-hegyi- barlang része az ország leghosszabb barlangjának, a Pál-völgyi-barlangrendszernek. A Mátyás-hegyi-barlang kedvelt túracélpontja barlangászoknak, a barlangászattal ismerkedőknek, évente kb 8000 fő vesz részt nyílt, overálos túrán. A fokozottan védett barlang csak szervezett formában, képzett túravezetővel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható. Kattints ide vagy ide további információkért!

Mióta van barlangi mentőszolgálat? A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 1961 óta létezik, azóta közel 600 emberen segítettünk. Bővebben ide kattintva olvashatod a BMSz történetét.
 
sérült mentés barlang mátyás-hegyi pálvölgyi pál-völgyi BMSz barlangi mentőszolgálat országos mentőszolgálat OMSZ túra overallos
 
Fotók: Németh Tamás, dr. Nagy Dénes Ákos, Buvár Mariann

Keresés