Befejeződtek a jósvafői buvárbaleset mentési munkái

Kossuth barlang mentés búvárbaleset2022 április 10-én, vasárnap, délután 2 óra körül véget ért a Magyar Barlangi Mentőszolgálat történetének leghosszabb mentőakciója. 7 kutatással és kimentéssel töltött nap után ma sikerült felszínre hozni az április 3-án, egy feltáró merülés közben elhunyt búvár holttestét. 

Az eltűnt búvár holtteste kedden, a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős távolságban, kb 250 méterre és kb 30 méteres mélységben került elő. A baleset egyértelmű okának egy omlás tűnik, amelynek nyomait a barlang végpontja környékén -48 méter mélységben fedeztek fel másnap a keresést végző búvárok.

A végponti zónában a járat eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az omlás tényére utaló jeleket, a karsztvízszint mérő kút és a Nagy-Tohonya- forrás vízhozam mérőjének adatsorát az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei jelenleg vizsgálják.  

A vasárnap délután kezdődött mentés vezetését a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Gömör – Tornai Területi Egysége kezdte meg.

Kossuth barlang mentés búvárbaleset A második napon az önkéntesek mellett megérkeztek a hivatalos szervek is, majd a Terrorelhárítási Központ átvette a mentési folyamatok irányítását.

A TEK helyszínre érkező egységei számos dologban segítették a mentés folyamatát, nem csak logisztikai és szervezési hátteret nyújtottak a mentéshez, de sok egyéb segítség között az itt dolgozók ellátásában is szerepet vállaltak. Köszönjük a segítségüket abban is, hogy olyan speciális tudású szervezetek, cégek képviselőit is pillanatok alatt bevonták a mentésbe, akik a mi kapcsolati horizontunkon túl volt. 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a tábor és a mentés infrastrukturális alapjait szolgáltatta egy héten keresztül, amellett, hogy a búvárok munkáját is folyamatosan segítették.
Kossuth barlang mentés búvárbalesetA mentés egy hete alatt 20 szervezet, több mint 250 közreműködővel fordult meg a barlangban és a környékén. E szervezetek a következők voltak: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság,  Amphora Búvár Klub,  Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, Budapesti Műszaki Egyetem,Geoinform Kft., Geogold Kárpátia Kft., Kőolaj és Földgáz Intézet, Magyar Barlangi Mentőszolgálat, Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszék, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Miskolci Szakaszmérnökség munkatársai, Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., Nova-Alpin Kft., Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, Rotaqua Kft.,  Rotary Fúrási Zrt., Szathmáry Zsolt - Havária Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület, Speleo Roznava (SK), Terrorelhárítási Központ.

Szintén szeretnénk köszönetet mondani Jósvafő Önkormányzatának és lakosainak, akik szállással, meleg étellel és milliónyi kisebb-nagyobb segítséggel támogatták erőfeszítéseinket.

A mentés víz alatti részét az Amphora Búvár Klub barlangi búvárai végezték, akik évtizedek óta kutatják a Kossuth-barlangot. Az elmúlt héten 9 barlangi merülést végeztek, és végül maKossuth barlang mentés búvárbaleset délelőtt sikerült a holttestet eljuttatniuk a Reménytelen-szifon bejáratához, ahonnan a helyszínen várakozó barlangi mentők vették át a további feladatokat. A barlangi búvárok mind emberileg, mind technikailag extrém körülmények között végezték munkájukat. Merüléseiket rendkívüli módon megnehezítette az, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben. 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálaton kívül a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Speleo Roznava barlangi mentői mintegy 80 fővel voltak jelen a héten. A merüléssel töltött napokon a barlangi mentők a búvárok merüléséhez szükséges eszközök transzportálását végezték, és kiépítették a barlangi mentéshez szükséges további kötélpályákat, illetve megerősítették a fixen kiépített sodronykötélpályát is.  A 3 hazai szervezet barlangi mentőiből szervezett 50 fős csapat ma délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen újra felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott, amelyet végül délután 2 előtt sikerült a felszínre hozni.

Kossuth barlang mentés búvárbalesetA szerencsétlenül járt 42 éves búvár több évtizedes sport- és barlangi búvár, valamint szintén évtizedes barlangkutató múlttal rendelkezett. Mede Marci motorja volt a Kossuth-barlang kutatásának is, részese volt az elmúlt bő tíz év sikeres feltárásainak.

Elvesztése egyelőre felfoghatatlan vesztesége közösségünknek.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

 

 

 

 

Kossuth barlang mentés búvárbaleset

Keresés