Bokasérült turistát mentettünk Budapest kedvelt kirándulóhelyén

Bokasérült mentése a Hármashatár-hegyen 2021 Magyar Barlangi Mentőszolgálat BMSz2021.november 28-án délután az esős időben egy középkorú hölgy túrázó bokatörést szenvedett a Hármashatár-hegy térségében, az Újlaki-hegy gerincének oldalában. A kitett terep miatt segítséget kértek a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) segélyhívó vonalán, valamint az Országos Mentőszolgálat központi számára is befutott a riasztás. A hozzátartozójával telefonon egyeztetve sikerült pontosan behatárolni a helyszínt, kicsit később pontos GPS koordinátákat is kaptunk.

Elmondták, hogy a bajbajutott lábsérülést szenvedett, máshol nem sérült, eszméletvesztése nem volt, lehet vele beszélni, nem zavart - de lábra állni biztosan nem tud, önerőből egy lépést sem tudna megtenni. Kértük, hogy a rendelkezésre álló ruházatokkal, kabátokkal takarják be, védjék a kihűléstől, nemsokára ott leszünk...

A bejelentésből kiderült, hogy a helyszín mintegy 700 méterre van az aszfaltozott út végétől, ahová személyautóval - és mentőautóval - el lehet jutni. Innen meredek köves utakon egy ideig terepjáróval, majd gyalogosan megközelíthető a baleset helyszíne.

Bokasérült mentése a Hármashatár-hegyen 2021 Magyar Barlangi Mentőszolgálat BMSzGyülekezési pontnak a Hármashatár-hegy tetején lévő buszfordulót választottuk, ide érkezett az OMSz mentőegysége is. Két terepjáróval, orvosi felszereléssel és barlangi mentőkkel indultunk a sérülthöz. Mire odaértünk, már besötétedett, szükség volt a fejlámpáinkra.

A BMSz sürgősségi szakorvosa a sérültet megvizsgálta, majd fájdalomcsillapítás mellett rögzítőeszközzel stabilizáltuk a tört végtagot. A hölgyet ezután a speciális barlangi mentő hordágyban szállítottuk a meredek oldalban gyalogosan a terepjárókig. Ettől a ponttól még 20 perces út volt a gyülekezési pontig, ahol stabil, a körülményekhez képest jó állapotban lévő beteget átadtuk az OMSz-nak, aki a területileg illetékes Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályára szállította.

A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 18 fővel és egy orvossal, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete egy fővel vett részt. A mentést a korai sötétedésen kívül a sűrű köd, a felázott sár és az eső nehezítette.

A sérült hölgynek mielőbbi felépülést kívánunk!

Fotók: Kovács Márton

Bokasérült mentése a Hármashatár-hegyen 2021 Magyar Barlangi Mentőszolgálat BMSzA Magyar Barlangi Mentőszolgálat idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Ez alatt a 60 év alatt több mint 500 esetben volt szükség a barlangi mentők speciális tudására. A BMSz a barlangi baleseteken kívül rendszeresen segít bajba jutott felszíni túrázókon, vagy fára szállt siklóernyősökön. A Magyar Barlangi mentőszolgálat tagjai önkéntesek. A szervezet elérhető a 0-24-ben működő segélyhívó telefonszámán 06307907079.

Keresés