Fáról mentő csoport alakult

Fáról mentő csoport társmentés gyakorlatFán rekedt személyek mentésére alakult egy Fáról mentő csoport, mely országosan riasztható a nap 24 órájában,  a Magyar Barlangi Mentőszolgálat koordinálásával. A csoport tagja jelen pillanatban 76 fő, szakmailag képzett, önkéntes személy akik például a Budapesti Mentőszervezet, a BMSz és egyéb társszervek tagjai. Ezek az emberek főállásukban faápolással, fakivágással foglalkoznak, így otthonosan mozognak a fán, és képesek fán rekedt személyt (akik önerejüknél fogva nem képesek lejönni fáról, és / vagy megsérültek) szakszerűen lementeni a földre.

Az első éles riasztások egyikét 2021. április 01-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kaptuk, miszerint Budapesten egy favágó megsérült, és a fáról önerejéből nem tud lejönni.

A BMSz riasztotta a Fáról mentő csoportot, 12:44-kor került kiküldésre a riasztási sms, 12:46-kor a legközelebbi fáról mentő tagok visszajeleztek, hogy tudnak indulni, és segíteni a mentésben, a helyszínen lévő tűzoltóknak. 13:04 -kor a helyszínre érkezett 4 fő fáról mentő szakember, akik közül ketten a Budapest Mentőszervezet minősített fáról mentői. A helyszínen a tűzoltóság addigra a mentést sikeresen befejezte , és lehozta a fáról a sérültet.

A riasztási rendszer jól működik, a risztástól számítva 27 percen belül a fáról mentők a helyszínen voltak.

A tűzoltói gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően nem volt rájuk most szükség. Ezúton is gratulálunk és köszönjük a mentésben résztvevők munkáját. A sérültnek mielőbbi teljes felépülést kívánunk!

A kép illusztráció: 6. Faápoló Magyar Bajnokság - Társmentés versenyszám

Keresés