Bokasérült mentése az Ezüst-hegyen

2021 ezusthegy12021. január 16-án 16:40-kor értesítést kaptunk egy sérült túrázóról a Pilis-hegységből. Az 53 éves hölgy az Üröm - Pilisborosjenő határában lévő, a Nagy-Kevély előterében fekvő Ezüst-hegyre felvezető piros jelzésű turistaúton szenvedett sérülést, nem messze a "Reuma-kunyhó" néven ismert TTE kunyhótól. A sötétedés közeledett, a sérülése miatt lábra állni nem tudott, és a havas, csúszós környezet miatt társai segítségével sem tudta volna sötétedésig elhagyni a helyszínt.

A riasztást követően elsőként a BMSz egyik tagja ért a helyszínre, aki a közelben terepfutó edzést tartott, így a riasztást véve gyorsan a helyszínre sietett. Nem sokkal később megérkezett még egy barlangi mentőnk, aki túrázott a Kevélyeken, szintén a közelben volt. Elsősegélyben részesítették a sérültet, majd a náluk lévő eszközökkel és ruházatokkal betakarták, védték a kihűléstől, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt volt.

Sötétedést követően 21 fővel (20 fő BMSz tag, 1 fő Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete tag), köztük egy mentőorvossal érkeztünk  a helyszínre. Biztosítottuk a sérült kihűlés elleni védelmét, fájdalomcsillapítót adtunk a betegnek, speciális eszközzel rögzítettük a bokáját, buborékfóliával és izolációs takarókkal biztosítottuk a kihűlés elleni védelmét. Ellátás után a Fővárosi Katasztrófavédelem I. és III. kerületi hivatásos, valamint a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltók segítségével az 1 km távolságra várakozó mentőautóhoz szállítottuk a bajbajutott hölgyet. A sérült szállításának első 200 métere havas, rendkívül kitett, meredek és csúszós terepen történt.

A sérültet 18:15-kor átadtuk a az Országos Mentőszolgálat pilisvörösvári egységének, akik a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetbe szállították. Mielőbbi felépülést kívánunk!

(térkép: turistautak.hu)

2021 ezusthegy

Keresés