Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

2019 ferenc12019 december 14-én, egy a harmincas éveiben járó barlangtúrázó szenvedett balesetet a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban. A súlyos sérüléseket szenvedett túrázó kimentésére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre.

Az orvosi csapat a helyszínen ellátta a sérültet, szállítható állapotba hozta, majd speciális mentőhordágyon mintegy 5 óra alatt a felszínre juttatta és éjfél után átadta az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének...

...Karácsony előtt így nemsokkal számos barlangász-túra zajlott a Budapest környéki barlangokban. A Solymári-ördöglyukba, a Mátyás-hegyi-barlangba, a Szemlő-hegyi-barlangba és a Ferenc-hegyi-barlangba is leszálltak kutatóink, barlangjáróink.

Jövő év elején több barlangász alapfokú tanfolyam is indul, ezek előtt vannak túrák, melyekre lehet jelentkezni, ki lehet próbálni, milyenek a "nem kiépített" barlangok.

2019 ferenc2Itt szakképzett túravezetők kísérik le a jelentkezőket, hogy megmutassák a földalatti világ szépségeit, remélve, hogy ez a csodálatos világ rabul ejt közülük pár embert.

Egyszer belőlük lesznek majd a jövő barlangkutatói.

Annak idején mi is, többségünk is - a barlangi mentők nagyrésze - valamikor így kezdte, kíváncsi laikusként csatlakozott egy kutatócsoporthoz. Végigjárta a tanfolyamokat, és barlangász, túravezető, és később barlangi mentő lett belőle.

Ezek a földalatti kirándulások, majd ezt követő tanfolyamok ezért is nagyon fontosak az utánpótlás-nevelésben.

A Ferenc-hegyi-barlangban ma megsérült férfi egy hétfős csoporttal, túravezetők irányításával ereszkedett le a kiépítetlen, helyenként nehezen járható barlangba, nem volt tapasztalt barlangi túrázó.

Mászás közben egy kitört lépés miatt kifordult a lába, és elesve vállsérülést szenvedett. Túravezetői ezután értesítették a mentőszolgálatot.

2019 ferenc3A baleset a barlang keleti részében, az "Új-részben" a III. számú DK-i főhasadékában történt, a bejárattól mintegy 300 méter távolságra. A labirintusszerű barlang ezen szakasza szűk járatokkal és kuszodákkal tarkított, nagyon nehezen és lassan járható.

Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre lehessen hozni több helyen is tágítanunk kellett a barlang járatait.

A hosszú mentés során elsőként a fiatalember sérült vállát rögzítettük, és erős fájdalomcsillapítás mellett kezdtük meg szállítását.

Ilyen szituációban a hordágyat a járatokban a barlangi mentőink hol kézről-kézre adogatva juttatták előre, hol segítve, húzókötéllel transzportálták. Számos helyen előfordult, hogy a hordágy alá egy gödörbe, vagy a hasadék alsó szűk részébe valakinek be kellett feküdni, hogy a háta legyen egyvonalban a talajjal, így testével kitöltve a mélyedést, rajta lehessen a hordágyat áthúzni. Máshol a szállítóútvonal feletti poziciókból kell kiemelni a bajbajutottat a hasadék felső, tágasabb zónájába.

Mindeközben az "előörsök" a járattágító-mentőcsoportok azon dolgoztak, hogy a legszűkebb helyeken a járatokat szélesítsék, hogy átférjen a hordágyban odaérkező sérült.

A mentés során voltak olyan szűk helyek, melyek megfelelő kitágítása órákat vett volna igénybe, és jelentős természetvédelmi érdekek is sérültek volna a járattágítás során: az évszázezredek alatt kialakult, már nem aktív kristályok tömegét kellett volna bontóeszközökkel elpusztítani.

Ilyen helyzetben a mentésvezetésnek mérlegelnie kellett, így pár alkalommal rövid szakaszokon a sérültet ki kellett venni a hordágyból, és (mivel "szerencsére" "csak" a válla sérült, a lábai épek voltak) segítséggel át tudtuk juttatni őt mentőbeülőben a túloldalra.

Összességében így sokkal hamarabb, a barlang ezen szakaszainak károsodása nélkül megoldhatóak voltak bizonyos szituációk.

A szállítás szakaszosan történt, a köztük lévő megállóhelyeken orvosi vizsgálat és ellátás zajlott, hiszen többször kellett útközben a beteg állapotát monitorozni, vitális paramétereit mérni, illetve újabb adag fájdalomcsillapítót adni... a mentés több órán át zajlott...

2019 ferenc4Éjfél előtt pár perccel sikerült a legnehezebb szakaszokat leküzdve a bejárati részbe eljutni, ahonnan már közel volt a felszín.

A Ferenc-hegyi-barlang egyike hazánk fokozottan védett barlangjainak, látogatásához a Dunai-Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges.

A Ferenc-hegyi-barlang barlangász szemmel is technikás barlang, a járatok javarészt nehezen járhatóak, hosszú kuszodák és kitett mászások jellemzik, leginkább tapasztalt barlangászok látogatják.

Évente körülbelül 500 barlangi túrázó jut el ide.

 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat mai mentése idén az 5. éles barlangi mentőakció. Legutóbb 4 napja, december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.

A térkép forrása: Országos barlangnyilvántartás (link)

Fotók: Kovács Márton

2019 ferenc5

Keresés