Térdsérült mentése a Mátyás-hegyi-barlangból

2019 dmatyi12019. december 10-én a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy fiatal hölgy sérültet mentett ki a Mátyás-hegyi-barlangból.

Kora este érkezett a riasztás, hogy egy 32 éves nő 18:40-kor szenvedett térdsérülést a Mátyás-hegyi-barlang Színház-termében, a bejárattól nagyjából 300m távolságra, 30 méter mélységben.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 26 fővel érkezett a helyszínre, ahol ellátták a sérültet.

Az ellátás után a balesetet szenvedett hölgyet a BMSz tagjai speciális mentőhordágyban egy óra alatt a felszínre hozták, majd átadták az Országos Mentőszolgálat helyszínre érkezett mentőegységének.

A Mátyás-hegyi-barlang része a Pál-völgyi-barlangrendszernek, kb 32 km hosszával az ország leghosszabb barlangrendszere. A barlang Pál-völgyi-barlang része mindenki számára látogatható, míg a Mátyás-hegyi-barlangban overálos túrák zajlanak.

A mai balesetet a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat – Verocs- Mozgás és Élményterápiás Szakosztályának túráján történt egy kísérővel.

A szakosztály 20 éve mozgás-, látás-, hallássérült gyerekek túráztatását végzi a barlangban terápiás célból nagy sikerrel és eredményekkel, a terápiás gyerekekkel baleset még sosem történt, a szakosztály tevékenysége világviszonylatban egyedülálló.

Fotók: Kovács Márton

2019 dmatyi32019 dmatyi2

Keresés