Baleset Hárskúton - a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatnak segítettünk

2019harskut12019. július 8-án hétfőn este barlangi baleset történt a Hárskúti cseppkőbarlangban. A szokásos kutatótábor egyik túrája alatt egyik barlangász barátunk mászás közben elvesztette a lépést a lába alól, vállsérülést szenvedett a felszín alatt kb 40 méter mélységben és jó 200 méter távolságra a bejárattól.

Túratársai azonnal értesítették a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatot, akik 17 fővel, barlangi mentőkkel és tapasztalt barlangászokkal érkeztek a helyszínre.

A sérült barlangászt kielégítő állapotban, jó és stabil vitális paraméterekkel találták meg, de megállapították hogy a barlang új részeinek szűk járatai nehézségeket fognak okozni a felszínre juttatásban.

A sérült állapotának felmérése után a mentést végző Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat akcióvezetője egyeztetett a Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletesével, és orvosi segítséget kért tőlünk. Amíg a BMSz Központi Területi Egységének 4 fős csoportja - köztük orvosunkkal - a bő egy óra távolságra lévő barlanghoz ért a helyszínen lévők a rendelkezésükre álló eszközökkel rögzítették a sérült vállát és megkezdték a legszűkebb járatok tágítását.

2019harskut2A sérült 23:25-kor ért a felszínre, ahol a Országos Mentőszolgálat mentőautója Veszprémbe szállította a traumatológiai ügyeletre. A sérült barlangász a beavatkozás után távozhatott a kórházból, és híreink szerint másnap már felkötött karral a kutatótáborban próbálta kúrálni magát a sérülései után.

A Hárskúti cseppkőbarlang a kutatócsoport legfrissebb becslései szerint körülbelül 2 km hosszú, 120 méter mély “és még megy lefele.” Elmondták azt is, hogy a hétfői akció óta nem is olyan szűk már a bejárat közelében…

Gratulálunk a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálatnak a sikeres és gyors mentőakciójához, sérült barátunknak pedig mielőbbi jobbulást kívánunk.

 

Fotók: Kovács Márton

Keresés