Bokasérült mentésében segédkeztünk

2019pbjeno12019. május 1-én délután 4 óra után nem sokkal érkezett hozzánk a megkeresés, hogy Pilisborosjenő felett a Kevélyek oldalában bokasérülést szenvedett egy 25 éves nő. A május elsejei ünnepnapon gyönyörű tavaszi idő volt, így sokan kirándultak a Pilisben.

A fiatalok Pilisborosjenőről indulva túráztak fel a Nagy-Kevélyre, majd visszafelé a piros négyzet turistajelzésen jöttek lefelé. Errefelé a terep a turistaúton sem könnyű, porló dolomitmurva és kisebb-nagyobb sziklás tereplépcsők között vezet, számos helyen csak szűk mélyedésben lehet haladni, máshol az útra belógó növényzet, kidőlt fák nehezítik a terepet.

A falu határától már csak alig több, mint egy kilométerre jártak, amikor egy nagyobb lelépésnél megtörtént a sérülés.

A túrázók segítséget kértek az Országos Mentőszolgálattól, és a nehéz terep miatt a BMSz-től. A helyszínre a Pilisvörösvári mentőegység érkezett, akik szakszerűen ellátták a hölgyet, a sérült lábát sínben rögzítették.

2019pbjeno2Az ellátás után megérkeztek a barlangi mentőink, és a speciális hordágyba helyezték a beteget, majd megkezdték a transzportot a köves turistaúton lefelé. Fél hétkor sikerült elérkezni a település határában lévő aszfaltútig, ahol a mentőautó is állt, innen a sérültet már ők szállították tovább az ügyeletes traumatológiára.

A helyszínen a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tíz fővel vett részt.

Az eset ismét megmutatta, hogy kiválóan együttműködött a két mentőszervezet, köszönjük szépen az Országos Mentőszolgálatnak!

Fotók: Adamkó Péter, Kovács Márton

Keresés