Eltévedt barlangtúrázók mentése a Mátyás-hegyi-barlangból

2019 matyi1 k2019 április 7.-én este a Magyar Barlangi Mentőszolgálat eltévedt csoportot mentett ki a Mátyás-hegyi-barlangból. A túracsoport barlangász vezetővel szállt le a barlangba délben.

A túrát a népszerű Nagy-körön kezdték meg, majd a barlang mély pontját képező föld alatti tavat célozták meg.

A tóhoz vezető út labirintusos részén eltévedtek, sem a lefele vezető utat, sem a túracsoport által biztonságosan járható felfele vezető utat nem találták meg. 

A hazai barlangász szokások szerint minden túrázó csoport rendelkezik felszíni ügyelettel, ami a csoport felszínre érkezésének elmaradása esetén riasztja a barlangi mentőket.

 

A túracsoport felszíni ügyelete fél 8 körül értesítette a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot, akik először  a helyszínre mentek meggyőződni arról, hogy a csoport biztosan nem hagyta el a barlangot.

A helyszínen a barlangi mentők megtalálták a túravezető autóját és a túrázók türelmetlen hozzátartozóit, így egyértelművé vált, hogy a csoport valóban a mélyben rekedt.


2019 matyi2 kA BMSz teljes riasztást adott ki 20:19 perckor, ami után 31 barlangi mentő érkezett a helyszínre. A barlangi mentők 10 csoportra osztva megkezdték a barlang járatainak módszeres átkutatását, majd 21:15-kor találták meg az eltévedt túrázókat, akiket a felszínre kísértek.

A csoport 10 óra lent tartózkodás után, 21:40-kor sértetlenül ért a felszínre.

Kiérkezés után a túravezető elmondta, hogy miután konstatálták hogy nem találják a biztonságos kivezető utat, a kiút keresésében elfáradva tudatosan döntöttek úgy, hogy a további felesleges kockázatvállalás helyett megvárják a mentőszolgálatot.


A Mátyás-hegyi-barlang közel 6 km hosszú, része a Pál-völgyi- barlangrendszernek, ami a 32 km hosszával jelenleg az ország leghosszabb barlangja. E barlang népszerű túra célpont, lehetőséget nyújt könnyű kezdő túrákra csakúgy, mint a profi barlangászok edző túráira is.

2019 matyi3 k2019 matyi4 k

A barlang látogatása a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság előzetes engedélyével, hivatalos túravezetővel látogatható. 

Fotók: Kovács Márton

Keresés