Eltévedt turista mentése a Papp Ferenc-barlangból

2019pappferenc12019. február 23-án délután B.Zoltán 34 éves turista egy fejlámpával felszerelkezve bemerészkedett a Pilisborosjenő határában, az Ezüst-hegy oldalában nyíló Papp Ferenc-barlangba. A barlangban mintegy négy órát töltött el, majd kifelé indult.

A bejárati alatti homokkőben kialakult ruhaszaggató, hírhedt omladéklabirintusban eltévedt, nem találta a kivezető utat.

Ez a hely rendkívül csalóka, ugyanis a felszínről még hallani a hangját aki itt van, adott esetben néha a kövek között a lámpája fényét is meg lehet pillantani, minden nagyon közelinek tűnik -  de a szűk réseken, ahol a hang és a fény még átjön, nehéz az egyetlen ember számára is járható, lehetséges utat megtalálni a felszínre.

Barátnője ezalatt a bejáratban várakozott, ez volt a szerencse is, hiszen ő tudott segítséget kérni telefonon a segélykérő vonalon (112).

A helyszínre vonult a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság II. szer (Alpin), a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Tűzoltó Doktorszolgálat valamint a III.ker. Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság I. szer.

2019pappferenc2

Ők a vonulás közben kérték a központtól a Barlangi Mentőszolgálat riasztását, 18 óra 30 perckor a tagságunknak körbement az éles mentésről az SMS riasztás.

A riasztásra a BMSz tagságából 35 fő indult a helyszínre, mentőfelszereléssel, valamint a szűkületek tágításához szükséges bontó eszközökkel és gépekkel. A helyszínre 19 óra 25 perckor érkeztünk.

Ezalatt a barlangban a tűzoltók meg tudták közelíteni a bajbajutottat, és egy szűk nyíláson át (az egyetlen járható utat ők sem ismerték) a kihűlés ellen izolációs fóliát, valamint csokoládét és meleg innivalót adtak be, mely nagyon jól jött az ekkorra már eléggé fázó emberkének.

Barlangi mentőink a kőtömbök közötti labirintusban bementek Zoltánhoz, elsőként megvizsgálták őt - szerencsére néhány horzsoláson kívül nem történt komolyabb sérülése.  Ezt követően a helyes kivezető utat mutatva, segítséggel felszínre kísérték őt, 20 óra 10 perckor már a bejárathoz érkeztek épségben.

Járattágításra, komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

A Papp Ferenc-barlang a fokozottan védett barlang, szabályos látogatásához barlangi túravezetői végzettségű vezető kísérete, valamint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának előzetes engedélye szükséges.

2019pappferenc32019pappferenc4

A barlang egésze nehezen járható, szűkületekkel, instabil omladékokkal teletűzdelt járatainak hossza 400 méter, mélysége 66 méter. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a Papp Ferenc-barlang látogatását csak gyakorlott barlangászoknak javasolja.

 

Fotók: Kovács Márton

Keresés