Bokasérült mentése a Lukács-árok tetejéből

Gyülekező csoportok2018. október 15-én délután 16 óra előtt pár perccel érkezett a riasztás, hogy egy pár hölgy tagja túrázás közben bokasérülést szenvedett, valahol a Rám-szakadék felső része környékén. Pontos helyzetüket nem tudták meghatározni, a térerő sem volt elegendő a megfelelő kommunikációhoz. Azt jelezték, hogy mindenképpen mentést kérnek, mert a sérült lábbal nem tudnak önerőből tovább, vagy visszahaladni.

Az nem volt meghatároztható, hogy a felső, vagy az alsó végpontokhoz vannak közelebb. Kiadtuk a riasztást a tagság felé, és két csoportban elindultunk a helyszínre. Aki Észak-Budapesten volt, azt a helyszínre irányítottuk, aki délről érkezett, az ment a raktárba, ahonnan a felszereléssel vonultak tovább Dömös felé.

 

A vonuló csoportok találkozóhelye a közelben - a korábbi mentéseken bevált - Rám-szakadék alsó parkolója volt. Eközben egy kétfős, terepjárós egység a felső irányból (Pilismaróti erdészeti út, Rám-szakadék teteje) felderíteni indult. Mikor a mentők a helyszínre értek, terepjárós egységünk tagjai lejutottak a Lukács-árokhoz vezető úton egy pontig, ahonnan még terepjáróval is nehézkesen lehetett előrehaladni. Mint kiderült, innen már csak mintegy háromszáz méterre volt a sérült, aki eddigre már eléggé fázott. Az elmúlt napok száraz időjárása lehetővé tette a járművel való lejutást, így a sérültet vizsgálat és ellátás után terepjáróval tudtuk leszállítani a helyszínről.

Ha csapadékosabb idő lett vona, akkor a helyszínt csak gyalogosan lehetett volna megközelíteni, így a sérültet is csak hordágyban tudtuk volna transzportálni. A mentés során 22 barlangi mentő egy mentőorvossal vonult a helyszínre, a BMSz tagjai mellett érkeztek a közelben tartózkodó Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, valamint a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete szervezeteiből is tagok.

Fotó: dr. Nagy Dénes Ákos

Keresés