Siklóernyős fáraszállás Óbudán

2018obudaPéntek este többen készültünk a holdfogyatkozás megtekintésére, ám az élet nem csak a felhős fővárosi éggel szólt közbe.

2018 július 26.-án, csütörtök délután egy „A vizsgás” siklóernyős pilóta Óbudán repült. Egy a lejtő mellett talált emelés elkezdte csukogatni a feje fölött az ernyője füleit - a probléma megoldása közben jelentős magasságot vesztett. Mielőtt a kupolája megnyugodott volna, az óbudai leszállótól pár száz méterre a Hármashatár hegy oldalában a panoráma út közelében a  fák közé beakadt.

Sikeres önmentés és a kupola sikertelen lementése után a pilóta egy barlangi mentő kollegáját, barátunkat kérte meg péntek délután arra, hogy segítsünk leszedni a fáról az éjszakára ott hagyott ernyőjét.

Mivel a pilóta szerencsére biztonságban volt, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 2 tagja és egy régi barlangász barátunk péntek késő délután vágott neki a műveletnek. A kupola sikeres megtalálása után a meredek hegyoldalban motorfűrésszel, machetékkel kb 100 méter ösvényt vágtunk az áthatolhatatlannak tűnő bozóton a kupláig.

2018obuda2

A kupolát két végén egy-egy viszonylag magas fára akadva, a közepét pedig összecsavarodva és egy 5-6 méteres bozótba gabalyodva találtuk.

A mentés 3 órán át tartott, ezalatt két 15 méter körüli fát bontottunk vissza a egészen combvastag ágakig.

A kupola egyik vége egy korhadt, törött ágakkal teli fán akadt el, így sajnos sérülten sikerült átadni gazdájának.

A pilóta sportklubján keresztül a Szabad Repülők Szövetségének tagja, akik évek óta kapcsolatban állnak a Magyar Barlangi Mentőszolgálattal ernyő mentések kapcsán

A Szabad Repülők Szövetsége évek óta gyűjt egy „fáról mentési” alapot tagjaitól, melyből minden évben támogatja az önkéntesekből álló Magyar Barlangi Mentőszolgálat működését.

Siklóernyős barátainknak sok szép repült órát kívánunk és biztonságos leszállásokat a szezonban.

 

 

Fotók: Sárközy Ádám

Keresés