Kettős siklóernyős baleset Kesztölcön

2018kettosernyo2018. július 21.-én, szombat délután két siklóernyős pilóta járt szerencsétlenül a Kesztölc határában található Kétágú-hegy starthelynél.

A környék starthelyein egész nap bonyolult és gyakran váltózó időjárási körülmények között próbált mindenki repülni, minden egyes felszállásért és minden repült 10 percért komolyan meg kellett dolgoznia a pilótáknak egész nap. 17:10-kor a hirtelen kedvezőtlenné vált körülmények következtében egy pilóta közvetlenül a felszállás után a starthely melletti fák közé esett be.

A szerencsétlenül járt pilóta sporttársai azonnal és közvetlenül értesítették a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot a www.caverescue.hu oldalon található riasztási lista alapján. A barlangi mentők indulását követően 17:20 körül egy 30 éves pilóta nő szintén egy váratlan leáramlásnak köszönhetően a fák között volt kénytelen landolni.

Ő egy ideig beülőjében ülve várta a mentőket - később a feje fölött töredező ágaknak köszönhetően egyre közelebb került egy vékonyabb fa törzséhez úgy, hogy viszonylag biztonságosan el tudta hagyni a beülőjét és a földön tudta várni a további segítséget.

2018kettosernyo2A barlangi mentők Budapestről és a környékről 4 fővel érkeztek a helyszínre. A leszállóhelyhez közeli parkolóban a siklóernyősök pilótatársai vezettek minket a helyszínekre, segítettek a technikai mentőfelszerelés és az elsősegély felszerelés helyszínre juttatásában.

Közös munkánk eredményeként a 20:50-kor mindkét pilóta és mindkét ernyő biztonságban a földön volt. Eddigre besötétedett és az előre jelzett zivatar elérte a térséget - a fent ragadt pilóták és segítőink lekalauzolása is feladatunk lett.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Szabad Repülők Szövetsége évek óta működnek együtt a terepre szállt pilóták és ernyőik mentésében. A Szabad Repülők Szövetsége ilyen célokra elkülönített keretéből évek óta támogatja a Magyar Barlangi Mentőszolgálat működését.

Siklóernyős barátainknak emberbarátabb időjárást, sok élvezetes felszállást, és pont ugyanennyi biztonságos leszállást kívánunk!

Fotó: Kovács Márton

Keresés