Szerencsés siklóernyős baleset Vértesszőlősön

2018ketaguhegy2018. július 14.-én 12:20 perc körül egy siklóernyős a Vértesszőlősi starthelyről felszállása után röviddel bajba került. A markáns szeles időben egy váratlan befúvás a felszállóhely tengelye mellé a fák közé vitte, a pilóta a fák között, a fákon landolt. Sérülése nem történt, értesíteni tudta a Szabad Repülők Szövetségének illetékesét. A Szabad Repülők Szövetsége 12:28-kor megkérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot, hogy segítsen a pilóta és a siklóernyő mentésében.

A BMSz két barlangi mentővel, egy terepjáróval, alpinista felszereléssel, ágvágókkal és teleszkópos nyelű fűrészekkel 15:40-kor megérkezett Vértesszőlős határába a siklóernyős sportolók által használt leszálló rétre, és megkezdte a bajba került pilóta felkutatását. A leszálló helyen tartózkodó siklóernyősök útmutatása és kalauzolása mellett 16:10-kor kb 2 km megtétele után megtaláltuk a sérültet.

A 40 éves pilóta megérkezésünkkor egy a meredek hegyoldalon álló fa ágvillájában ült, 8-10 méter magasságban.

A fára érkezést követően a beülőjéből kimászott, biztonságosabbnak ítélte meg, ha egy stabil fán várja meg a segítséget, és nem a vékony ágak közé beszorult beülőben. Szükséges önmentő eszközök hiányában bölcsen nem kísérelte meg a földre való önálló leereszkedést. Sérülése nem volt, és a rekkenő hőségben várakozással töltött órákat is jól bírta. A pilótára mentő beülőt adtunk, és pár perc alatt le tudtuk ereszteni talajszintre. A siklóernyőt kb 40 perc aprólékos favágással tudtuk kiszabadítani annak ellenére, hogy több fán is kellett vágnunk ehhez.

A szerencsétlenül járt pilóta további segítséget nem kért, így a BMSz 17:00-kor az adatok rögzítése után távozott a helyszínről.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat évek óta kapcsolatban áll a Szabad Repülők Szövetségével, akik a BMSz működését az ilyen esetekre elkülönített keretükből minden évben támogatják.

A siklóernyősöknek a szezon hátralevő idejére sok kellemes felszállást és ugyanennyi biztonságos leszállást kívánunk!

Keresés