Lennrekedt egy túrázó a Mátyás-hegyi-barlang Geográfus-termében

Geográfus-terem a Mátyás-hegyi-barlangban2017. január 19-én szokásos csütörtöki BMSZ edzőtúra után este fél kilenc körül a Mátyás-hegyi-barlang bejáratában öltöztek át barlangi mentőink (köztük egy orvos), amikor 3 barlangász kérte segítségünket egy bajba jutott túratársukkal kapcsolatban.

Az elmondásuk szerint nem történt sérülés, de egy kezdő hölgy lemászott a Geográfus terembe és nem tudott kijönni. A terembe egy nehéz, meredek lemászáson lehet lejutni. A túratársak tármentéssel próbálkoztak, azonban a hölgynek nem volt ereje, hogy kijöjjön. A bajbajutottal 2 fő maradt lent.

Mivel nem történt sérülés, a helyszínen lévő barlangi mentőink úgy döntöttek, hogy felszereléssel meg tudják oldani a problémát és ezért riasztást nem kell kiadni, de jelezték a felszínen a tényállást a BMSz vezetősége felé.

A Pál-völgyi-barlang kezelőépületében tudták, hogy van felszerelés, innen két kötelet is magukkal vittek, amit kiegészítettek saját felszereléssel, és leszálltak a helyszínre.

Az Geográfus terem bejáratánál standot építettek, ahonnan egy biztosító és húzókötél segítségével a bajbajutottat sikeresen felhúzták.

A BMSZ orvosa gyors vizsgálatot végzett, majd utána a mentettet és a túratársakat kikísérték a legrövidebb úton a barlangból. 22:15-re mindenki szerencsésen a felszínre érkezett.

Keresés