Vállsérült a Ferenc-hegyi-barlangban

Sérültellátás a Ferenc-hegyi-barlangban2015. szeptember 08-án este egy kisebb csoport túrázott a Budapest II. kerületi Törökvész út közelében nyíló Ferenc-hegyi-barlangban (a barlangról bővebb információt ide kattintva talál). A csoport hivatalos engedéllyel szállt le a barlangba, a vezetőjük tapasztalt barlangkutató volt.

A barlang bejáratától mintegy fél óra járásnyira, az ún. "Mixer"-szakasznál, mintegy 30 méteres (tíz emelet) mélységben  jártak, amikor a csoport egyik tagja egy hasadékban való lemászás közben - egy rossz mozdulat következtében - vállsérülést szenvedett. Kapaszkodás közben amikor hátranyúlt és közben ereszkedett, kificamodott a jobb válla.

A túravezető a balesetet követően a sérültet biztonságba helyezte, melegen tartó izolációs fóliával takarta be a kihűlés ellen, és rögzítette a végtagot, majd az elsősegélynyújtást követően a felszínre sietett, és riasztotta a barlangi mentőszolgálatot. 

Elindul a  hordágy a hasadékbanA BMSz riasztásvezetője este 8 órakor kapta meg a riasztást, és azonnal értesítette a barlangi mentőszolgálat tagjait, akik 3 orvossal, egy paramedikussal és 15 fő barlangi mentővel a helyszínre vonultak, és megkezdték az ellátást. Az orvosi ellátás után a speciális barlangi hordágyba fektetett sérültet először egy szűk, de mély hasadékban kellett a Mixer-ből a Bocskay-terembe szállítani. Mialatt az ellátás zajlott, a barlangi mentők egy csoportja kötélpályát épített ki, melyen a Bocskay-teremből a felső szintre tudtuk a hordágyat felhúzni (a barlang térképe ide kattintva látható, rajta fel vannak tüntetve az említett helyek). A felhúzás mintegy tizenöt percet vett igénybe, ezalatt a tíz emelet szintkülönbségből mintegy 7-8 emeletnyivel feljebb jutottunk a felső szintre. Itt még egy omladékos járatban kellett a hordágyat kézről-kézre adogatni, amíg beértünk az Éva-kürtő közelébe. Ennek a szakasznak a végén volt egy szűkebb, omladékban vezető rész, melyben a szűkületet képező, néhány labilis kőtömböt el kellett távolítani ahhoz, hogy a sérültet biztonságosan át tudjuk szállítani. Ez a művelet közel negyed órát vett igénybe. Ezt követően már kényelmesen szállítható volt a hordágy a bejáratig.

A bejáratban a létrasor felső elemét ki kellett venni, hogy elférjen a hordágy, itt egy húzórendszerrel kötélen tudtuk a felszínre juttatni a sérültet. Pár perccel éjfél előtt a felszínre ért a mentőcsapat, a sérültet átadtuk az Országos Mentőszolgálat szakembereinek, akik kórházba szállították.

Az alsó-szakasz végén a Bocskay-teremnél

Fotók: Adamkó Péter és ifj. Adamkó Péter

 

Keresés