Siklóernyős mentés Pásztó közelében

Fára akadt ernyős2015. július 11-én szombaton délután 2 órakor L. László siklóernyős a Pásztó település mellett lévő Nyikom starthelytől északra sikertelen leszállás során fára szállt le az Ördög-ároknál. László a fennakadt ernyőével kb. 15 méter magasan lógott egy cseresznyefán. Először a barátnőjével beszélt telefonon, aki egy másik, a starthelyen tartózkodó siklóernyőstől (János) kért segítséget.

Mivel a fennakadt ernyősnek nem volt GPS-e, először egy alkalmazást kellett letöltenie, amivel meg tudta adni a pozícióját. János egy helyi quadossal felderítette, hogy hol lógott László. Négy óra előtt 10 perccel kaptam a riasztást telefonon Adamkó Pétertől, majd köteleket, csigát, motorfűrészt és ágvágót raktam össze és felvettem Pataki Dénest. 

Mivel azt az információt kaptuk, hogy László nem sérült meg a mentésre Dénessel ketten indultunk. Telefonon azt is közölték a helyszínről, hogy a siklóernyősök, akik tudják a koordinátát a hasznosi templom melletti utca végén gyülekeznek.

Körülbelül háromnegyed hatkor érkeztünk meg. Addigra az ernyősök megszervezték a helyszín megközelítését egy a helyet jól ismerő GAZ66 terepjáró-teherautó tulajdonossal. Körülbelül hat órakor indultunk el a helyszínre, amit kb 200 méterre tudtuk megközelíteni a teherautóval. Kb. fél hétkor érkeztünk a helyszínre.

Dénes mászott fel az ernyős melletti cseresznyefára, majd lementette a fennakadt pilótát. A szerencsétlenül járt ernyős hét óra előtt nem sokkal ért földet. Dénes ezután átdobta a kötél végét a másik cseresznyefára, amin az ernyő lógott. Az ernyő leszedésével Dénes nagyjából egy fél óra alatt végzett.

A szerencsétlenül járt ernyős az utóbbi években keveset repül, nem tagja egyik a BMSZ-el kapcsolatban lévő siklóernyős szervezetnek sem. A felszerelés összepakolása után a teherautóval levonultunk a hegyről. Este 10 óra tájban értünk haza.

 

 

Keresés