Szerencsés kimenetelű siklóernyős baleset a Csolnoki Mókus-hegyi starthely közelében

Ernyő a fán2014. november 9-én vasárnap délután négy óra után nem sokkal kaptam telefonhívást Horváth Richárdtól, a BMSz vezetőjétől, hogy Csolnokon egy siklóernyős fára szállt és nem tud lemászni. Az esethez szervezett kislétszámú mentőcsoportunk mintegy másfél óra múlva megérkezett Csolnokra.

A helyszín elég jól megközelíthető gépkocsival, a terep adottságai kiválóak, így érthető a hely népszerűsége a repülés szerelmeseinek körében.

Pár hete itt akadt össze és zuhant le két ernyős (hír és videofelvétel ide kattintva látható).

Mire odaérkeztünk, az ernyős fiatalember kimászott a beülőjéből a fára, és a beülőbe való visszamászást nem kockáztatta meg. Körülbelül 8-10 méter magasan egy ágvillában állt, a másik combját egy másik ágvillán vetette át.

A helyszín lankás volt, a lombkorona szint amennyire láttuk egyenletes volt.

A fák között sok pár méter magas sarj volt, így a kötelet nem tudtuk feldobni, ezért mesterséges mászással lehettett csak feljutni.

Összegabalyodott zsinórokElsőként a fiatalembert eresztettük le, majd ezután az ernyős beülőt is leengedtük. A körülményekre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy az ernyő leszedése későbbre marad.

Másnap két fővel visszamentünk az fa tetején maradt siklóernyőért. A leszedéskor igyekeztünk a lehetséges mértékben kímélni a fát és természetesen az ernyőt is.  Az összegabalyodott zsinórok, valamint a dús lombkorona miatt a folyamat nehézkes, és eléggé időigényes volt. Több, mint két magasban töltött óra után sikerült - szerencsére további sérülések okozása nélkül - leszedni az ernyőt.

A képek a leszedéskor készültek, a személy mentés idején a fényviszonyok a fotózást nem tették lehetővé.

A helyszínen tartózkodó siklóernyősöktől azt az információt kaptuk, hogy aznap többen is kerültek veszélyes helyzetbe, vagy szenvedtek kisebb, nagyobb balesetet.

Fotó: Szederkényi Nándor

 

 

Keresés